Psihologul Mirela Zvari a vorbit despre cazul celor două tinere din Lupeni care s-au sinucis împreună.
Apar noi detalii în cazul tragediei de la Lupeni, unde două fete de 15 ani și-au luat viața în weekend, aruncându-se de pe o fabrică dezafectată. Potrivit surselor Antena 3 CNN, una dintre adolescente și-a sunat mama înainte de a comite gestul extrem.
În plus, cu o seară înainte, poliția s-ar fi deplasat acasă la fata în cauză, după ce minora a reclamat că este agresată de părinți. Se pare că scandalul din locuință a pornit de la faptul că părinții fetei aflaseră că adolescenta se droghează.
"Surse implicate în anchetă susțin că vineri seara, cu o zi înainte de producerea tragediei, una dintre fete a sunat la poliție și a cerut ajutor, afirmând că este agresată fizic de părinți. Un echipaj de la poliție a ajuns la domiciliul fetei. Oamenii legii au constatat, însă, că este vorba doar despre agresiune verbală și că nu a existat și o agresiune fizică.
Totuși, incidentul creionează o imagine din care reiese că fata care avea să-și pună capăt zilelor peste doar câteva ore se afla într-o stare conflictuală cu părinții săi. Starea conflictuală era alimentată de faptul că adolescenta avea un comportament ciudat în ultima perioadă și de faptul că i s-a reproșat că o luase pe căi greșite.
Practic, părinții încercau să aibă o discuție cu fata pentru a-i explica că ceea ce se întâmplă nu este în regulă. E greu de spus cât a contat această ultimă ceartă cu părinții în producerea tragediei și cât au contat alte elemente, pe care încearcă să le determine anchetatorii. Se poate spune însă cu certitudine că, în seara zilei de după cearta cu părinții, această elevă și prietena ei au decis să recurgă la gestul pe care îl știm deja", a relatat Gabriela Mladin, corespondent Antena 3 CNN.
Psihologul Mirela Zvari a vorbit despre această dublă tragedie, încercând să explice care ar putea fi cauzele sinuciderilor.
"Ancheta ne va spune dacă în sângele fetelor s-au găsit sau nu substanțe psihoactive care puteau să ducă la decizia lor, dar putem să ne gândim și la fenomenul de bullying pe care de cele mai multe ori adulții îl tratează ca fiind doar o joacă, o răutate din partea unor copii și unde studiile ne spun că există o legătură foarte mare între bullying și suicid, mai ales la această vârstă. Adolescenții, întâlnind o serie de tulburări pe care de multe ori familia nu reușește să le diagnosticheze sau să le considere a fi periculoase și pentru că apelul la medic nu este o obișnuință pentru că se consideră de cele mai multe ori "copilul meu nu este nebun, nu am de ce să îl duc la psihiatru", se întâmplă tragediile.
Noi recunoaștem comportamentul pre-suicidar cu 1-2 săptămâni înainte și știm că comportamentele tipice pentru un copil care își dorește să facă acest lucru constau într-o agresivitate pe care nu neapărat o manifestă față de ceilalți, dar nu este exclus, o stare de tensiune interioară pe care o identificăm din privire, din gesturi, refuzul comportamentelor alimentare, dificultățile de somn extreme, plus însingurarea sau în acest caz vorbim despre o dublă sinucidere, unde lucrurile pot fi făcute de multe ori și din imitație pentru că avem efectul de tip ciorchine pe care l-am văzut de-a lungul timpului a fi extrem de frecvent atunci când la vârsta adolescenței din partea unuia există dorința de a-și încheia socotelile cu viața", a spus psihologul Mirela Zvari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu