Dovada ca Pământul e rotund. Un eveniment recent a demontat teoria Pământului plat / foto

Dovada ca Pământul e rotund. Un eveniment recent a demontat teoria Pământului plat    /   Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Dovada ca Pământul e rotund. Un eveniment recent a demontat teoria Pământului plat / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

De-a lungul timpului, tot mai mulți oameni au ridicat ipoteza conform căreia Pământul ar fi plat. Un eveniment recent aduce încă un argument în plus că această teorie este falsă.

Un vulcan subacvatic din Tonga a erupt sâmbătă, producând un tsunami de 1,2 metri care a lovit câteva insule, din Pacificul de Sud, conform imaginilor apărute în social media, transmite Reuters.

Valurile tsunami au fost observate la Nuku'alofa, capitala Tonga, conform datelor oferite de un sistem american de monitorizare a valurilor tsunami.

Conform Biroului australian de Meteorologie vulcanul subacvatic intrat în erupţie este Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, aflat la 65 de kilometri nord de Nuku'alofa. Erupţia a început la ora 04:10 GMT şi a provocat un val tsunami de 1,2 metri. Agenţia a precizat că va continua să monitorizeze situaţia. Nu au fost emise alerte de tsunami care vizează Australia.

Valuri tsunami de 83 de centimetri au fost observate la Nuku'alofa dar şi la Pago Pago (capitala insulelor Samoa americane), conform Centrului de avertizare de tsunami din Pacific.

Insulele Fiji au emis la rândul lor o avertizare de tsunami, solicitându-le locuitorilor să nu se apropie de ţărm "din cauza curenţilor puternici şi a valurilor periculoase". Ulterior, avertizarea de tsunami pentru Samoa a fost retrasă, potrivit Agerpres.

Evenimentul a combătut teoria Pământului plat

Pe pagina de Facebook AstroInfo, o pagină care postează informații de interes astronomic, a fost publicat un grafic ce arată modul în care unda de șoc s-a propagat de-a lungul Pământului și care, conform informațiilor, a ajuns și în România. 

Graficul arată cum una de șoc a intrat în România mai întâi prin nord-est, distanța față de Tonga fiind mai scurtă, iar după 5 ore și 20 de minute a intrat și prin sud-vest, pe distanța mai lungă față de Tonga. Distanța prin NE este de aproximativ de 16.000 de kilometri, în timp ce prin SV aceasta trece de 20.000 de kilometri.

„Dovada că Pământul este rotund.

Unda de șoc de la vulcanul subacvatic Honga Tonga din zona insulelor Tonga a străbătut tot globul, trecând și peste România de două ori, la o diferență de timp de 5 ore și 20 de minute. Prima trecere a fost la ora 21:20 (ora României), unda ajungând la noi pe distanța mai scurtă, prin nord-est pe deasupra zonei polare nordice, iar a doua trecere a avut loc la ora 2:40, dinspre sud-vest, pe drumul mai lung. Undele de șoc au fost observate de stațiile meteo din întreaga lume ca anomalii în variația presiunii atmosferice.

Sursă barogramă și detalii: Nagy Pityu, Vlăhița (Harghita)“, au scris cei de la AstroInfo pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel