Două companii agrochimice dau UE în judecată pentru interzicerea pesticidelor

Fotografie de la Mirko Fabian/ Pexels
Fotografie de la Mirko Fabian/ Pexels

Pesticidele au fost interzise în 2020 pentru că sunt potențial periculoase pentru dezvoltarea copiilor și sunt capabile să modifice ADN-ul.

Companiile agrochimice nu renunță și duc Uniunea Europeană în instanță. În centrul bătăliei legale se află interzicerea utilizării clorpirifosului și clorpirifos-metilului, pesticide mortale pentru insecte și viermi, dar cu un profil potențial periculos și pentru sănătatea umană. Discuția va avea loc în fața Curții Europene de Justiție, iar Bruxelles-ul va trebui mai întâi să apere validitatea avizului științific care a determinat statele membre să interzică utilizarea acestuia din 2020.

Contestația juridică a fost întreprinsă de companiile agrochimice Ascenza Agro, cu sediul în Portugalia, și Industries Afrasa, cu sediul în Spania. Ambii acuză UE că a bazat interdicția pe ”o evaluare incompletă a riscurilor”.

Comisia Europeană, care propusese interzicerea acestor produse, a fost acuzată și de ”lipsă de transparență”, folosirea nelegitimă a principiului precauției și a metodei read-across, adică amalgamarea unor substanțe distincte, dar similare.

Substanțele și riscurile

Chlorpyrifos este un pesticid folosit pentru a ucide paraziți, inclusiv insecte și viermi, și este utilizat pe culturi, animale și clădiri. În agricultură este utilizat în principal pentru protejarea fructelor și legumelor citrice, precum și în depozitele de cereale și podgorii.

Prin urmare, spectrul său de acțiune este foarte larg. Clorpirifos-metil aparține aceleiași familii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în urma expunerii la aceste produse care depășește nivelurile recomandate, pot exista efecte negative asupra sistemelor neurologice, tulburări persistente de dezvoltare și tulburări autoimune. În timpul sarcinii pot afecta dezvoltarea psihică a bebelușilor, scrie Agrifood.

Votul din 2019

La sfârșitul anului 2019, reprezentanții statelor membre europene au votat în favoarea unei propuneri a Comisiei Europene de interzicere a acestui pesticid pe piața UE. 

Au fost 19 voturi în susținerea interdicției, cu opoziția Portugaliei și Greciei și abținerea Italiei. Problemele legate de neurotoxicitatea dezvoltării și de deteriorarea potențială a ADN-ului (genotoxicitatea) sunt îngrijorătoare. 

Decizia s-a bazat pe cele două declarații științifice cu care se exprimase Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA), concluzionând că criteriile de aprobare pentru păstrarea sănătății umane nu au fost îndeplinite de cele două substanțe. 

În ianuarie 2020, cele două reglementări care vizează revocarea înregistrărilor produselor de protecție a plantelor care conțin clorpirifos și clorpirifos metil au fost publicate în Jurnalul Oficial European. 

Având în vedere că datele despre clorpirifos-metil au fost limitate în timpul procesului de reînnoire a autorizației, în timp ce studiile disponibile prezentau dovezi ”echivoce”, autoritățile s-au bazat pe datele disponibile pentru primul compus pentru a umple golurile de informații privind cel de-al doilea abordareread-across, pentru a încheia evaluarea.

Profiluri toxicologice

UE va fi susținută de guvernele francez și danez, care urmează să se prezinte în instanță în sprijinul deciziei contestate, precum și de Alianța pentru Sănătate și Mediu (HEAL). 

Experții săi sunt convinși de validitatea evaluării științifice care a condus la excluderea acestor pesticide din agricultură în statele membre.

”Până în prezent, dovezile științifice disponibile cu privire la clorpirifos-metil confirmă îngrijorările cu privire la impactul asupra dezvoltării creierului copiilor și asupra genotoxicității. Legislația europeană privind pesticidele impune solicitanților să demonstreze siguranța substanțelor lor, obligație care în acest caz nu a fost respectată”, a comentat Natacha Cingotti, șef al programului Heal Health and Chemicals.

Citește și:

Alarmă Europol: A crescut traficul ilegal de pesticide în sudul Europei și în zona Mării Negre

Operațiunea Silver Axe s-a concentrat pe porturi, aeroporturi și alte puncte de intrare unde pot fi detectate importul și exportul de pesticide ilegale și contrafăcute.

Investigațiile au scos la iveală ”o creștere a traficului ilegal de pesticide în sudul Europei și în zona Mării Negre”, se arată în raport, potrivit Agrifood.

”Numărul cazurilor de pesticide ilegale din Turcia a crescut semnificativ”, continuă Europol. Cu toate acestea, "China rămâne țara de origine numărul unu”.

Creșterea capturilor de echipamente de producție și de materii prime expediate în Europa sugerează o creștere a activităților de contrafacere chiar în interiorul UE.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel