Numele lui Attila Korodi apare în referatul procurorilor privind dosarul retrocedărilor. Potrivit DNA, inculpaţii au luat legătura cu ministrul Mediului. Într-o intervenţie la Realitatea TV, în emisiunea "Academia de evaziune", ministrul a declarat că nu-i cunoaşte pe cei din dosar.
Numele ministrului Mediului, Attila Korodi, apare în dosarul retrocedărilor ilegale, potrivit referatului Direcției Naționale Anticorupție privind propunerea de arestare preventivă a șase inculpați de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Potrivit AGERPRES, în document se arată că inculpați din dosarul retrocedărilor ilegale susțineau că vor lua legătura cu Attila Korodi pentru a interveni pe lângă directorul Romsilva, Adam Crăciunescu.
Într-o intervenţie în exclusivitate la Realitatea TV, ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat că nu-i cunoaşte pe cei implicaţi în dosar. "Nu cunosc acei oameni. (...) N-am fost contactat de procurori", a spus ministrul.
Procurorii arată că, în august 2014, Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc și Aurel Olari (persoană care a aderat la grup ulterior) intenționau să efectueze demersuri pentru a interveni pe lângă trei judecători care soluționau cererea de revizuire aflată pe rolul Tribunalului Sibiu în legătură cu respectivele retrocedări de păduri și terenuri.
"Pentru a realiza scopul urmărit de grup, respectiv punerea în posesie și apoi valorificarea prin vânzare a pădurii, constatând că inculpatul Adam Crăciunescu nu a dat curs solicitării, inculpatul Hrebenciuc Viorel discută cu inculpatul Bengescu Dan Costin (discuție în mediu ambiental din 13 august 2014) despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindă în viitorul imediat apropiat pentru a-1 determina pe Crăciunescu să execute ordinele date. În această discuție, Hrebenciuc propune ca variantă efectuarea de presiuni prin intermediul lui Sârbu Ilie: "Viorel Hrebenciuc: ...?.., acuma să-l folosesc pe Ilie Sârbu. Să-1 calce pe cap..?", au reținut anchetatorii.
În același context, discutând despre punerea în posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa, Viorel Hrebenciuc i-a spus lui Bengescu: "Pot face presiuni pe ăia acolo că nu știu ce, merge în ședință peste ei. (...) Eu mâine după-amiază la 4 jumate vorbesc încă o dată... la Bacău, să văd dacă au primit vreun semnal. Și dacă n-a primit, te trimit la Crăciunescu să-i spună Crăciunescu că știe că ai avut o discuție și-i spune exact ce are de făcut. Ai înțeles? (...) Adică, o lucrăm... (...) Așa." — arată procurorii.
În document se menționează că, având în vedere că promisiunile lui Viorel Hrebenciuc nu au dus la rezolvarea imediată a "problemei" grupului, având în vedere și problemele penale ale acestuia dintr-un alt dosar, în interiorul grupului au apărut persoane care dobândit un rol important, precum inculpații Sorin Iacob, Ioan Mătășel, zis Nelu, Iosif Kadas, Claudiu Bocan, Aurel Olari, Jănică Poenaru sau Andrei Poteacă.
"Din probe rezultă că acest grup extins are în desfășurare și alte "spețe" privind retrocedări de imobile sau reconstituiri ale dreptului de proprietate în mod ilegal, nu numai Domeniul Ghica (în Călărași, Sinaia, Buzău, Galați, Vâlcea, Suceava). Referitor la acest din urmă caz, numiții Kadas losif, Iacob Sorin Ioan și Mătășel Ioan au luat legătura cu ministrul Mediului, Attila Korodi, pentru a interveni pe lângă directorul general al Romsilva, Crăciunescu Adam, reușind să poarte o discuție cu acesta pe tema dorită", se arată în referat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu