Victor Alistar, membru CSM, a explicat, pentru DC News, de ce Minstrul Justiției nu a putut face public dosarul de candidatură al procurorului general Augustin Lazăr.
În opinia sa, datele relevante din dosarele de candiatură ale procurorilor ar trebuie să fie publice pentru a nu se mai alimenta tot felul de teorii și presupuneri.
"Este absolut necesar ca transparența la nivelul CSM-ului să fie maximă în ceea ce privește procedurile de numire și revocare, inclusiv în cazul în care se creează un subiect de interes public, instituțiile sunt primele care să vină să lămurească cu maxim de transparență.
Nu înțeleg de ce este atâta secretomanie în continuare. Toate aceste informați din dosarele de candidatură ar trebui să fie publice, exceptându-se datele cu caracter personal. Nu văd de ce nu ar fi publice pentru că nu privesc decât niște date de recrutare. Ele însă sunt publice doar la cerere, iar datele din dosarele de candidatură fac parte din mapa profesională a magistratului de îndată ce candidatul obține o funcție și aceste date sunt gestionate de CSM", a explicat Alistar pentru DC News.
Precizări despre dosar
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a publicat miercuri, pe site-ul MJ, o serie de precizări cu privire la candidatura lui Augustin Lazăr pentru funcţia de procuror general.
Toader susţine că "prezentele dezvoltări nu adaugă la raportul de evaluare prezentat în data de 24 octombrie 2018".
Ministrul Justiţiei arată că în dosarul de candidatură nu s-a identificat niciun document care să dovedească îndeplinirea criteriului privind calificativul "foarte bine" la ultima evaluare.
"Această cerinţă este verificată pe baza prevederilor articolului 39 alineatul (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care prevede că, pentru verificarea îndeplinirii criteriilor de competenţă profesională şi de performanţă, judecătorii şi procurorii sunt supuşi la fiecare 3 ani unei evaluări privind eficienţa, calitatea activităţii şi integritatea, obligaţia de formare profesională continuă şi absolvirea unor cursuri de specializare, iar în cazul judecătorilor şi procurorilor numiţi în funcţii de conducere, şi modul de îndeplinire a atribuţiilor manageriale", precizează MJ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News