Președintele SUA, Donald Trump, ar intenționa să vorbească cu Vladimir Putin, președintele Rusiei, săptămâna aceasta.
UPDATE:
Rusia a anunţat miercuri că aşteaptă să fie oficial informată de către Washington cu privire la propunerea sa de încetare a focului pentru 30 de zile în Ucraina, acceptată de Kiev după peste trei ani de război, la o zi după o întâlnire diplomatică americano-ucraineană la Jeddah, în Arabia Saudită, relatează Agerpres, citând France Presse.
"Avem prevăzute contacte cu americanii în zilele următoare şi contăm pe acestea pentru a obţine o informaţie completă", a declarat într-un briefing de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
"O convorbire telefonică la cel mai înalt nivel" între Donald Trump şi Vladimir Putin este posibilă în "termen destul de scurt", a adăugat el.
Și secretarul de stat american Marco Rubio a declarat că SUA vor avea miercuri contacte cu Rusia în legătură cu acordul încheiat cu Ucraina privind o încetare a focului de 30 de zile şi paşii de urmat pentru a pune capăt războiului, potrivit Reuters.
"Cu toţii aşteptăm cu nerăbdare răspunsul Rusiei şi îi îndemnăm (pe ruşi) cu fermitate să ia în considerare încetarea tuturor ostilităţilor", a declarat Rubio în timpul unei escale în Irlanda, după discuţiile SUA-Ucraina din Arabia Saudită.
"Dacă vor spune nu, atunci va trebui să reexaminăm totul şi să ne dăm seama unde stăm şi care sunt adevăratele lor intenţii. Cred că dacă vor spune nu, asta ne va spune multe despre obiectivele lor şi despre mentalitatea lor", a afirmat Rubio.
O sursă din anturajul preşedintelui rus a declarat pentru Reuters că lui Vladimir Putin îi va fi greu să accepte condiţiile propuse de SUA privind încetarea războiului, mai ales că SUA şi-au reluat livrările de arme şi partajarea informaţiilor cu Kievul.
Potrivit sursei citate, Putin va cere garanţii suplimentare fără a renunţa la revendicările sale faţă de teritoriile parţial ocupate în Ucraina, care au fost deja incluse în Constituţia Federaţiei Ruse (Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, plus Crimeea).
"Putin are o poziţie puternică, dat fiind faptul că Rusia avansează pe front", a mai spus interlocutorul Reuters.
O altă sursă de rang înalt de la Kremlin a afirmat că o încetare temporară a focului arată ca o capcană din perspectiva Moscovei. În caz de refuz, Putin devine pentru Trump "cel vinovat de baia de sânge în desfăşurare în Europa".
Știrea inițială:
Președintele american Donald Trump a spus că intenționează să discute cu președintele rus Vladimir Putin. Discuția dintre cei doi ar putea avea loc în această săptămână.
„Voi vorbi cu Putin”, îl citează Bloomberg.
Întrebat dacă un astfel de contact ar putea avea loc în această săptămână, Trump a spus: „Cred că da”. În plus, președintele american a anunțat „o întâlnire majoră cu Rusia mâine”.
Răspunzând la o întrebare despre posibila perioadă de încetare a focului în Ucraina, Trump a spus: „Sper că se va întâmpla în următoarele zile”.
În opinia sa, ajungerea la un acord privind încetarea ostilităților dintre Federația Rusă și Ucraina este „o soluție de 75% a problemei, atunci va fi nevoie doar de a oficializa toate acestea și de a rezolva problema teritorială”.
Anterior, Trump anunțase deja potențiale contacte cu Federația Rusă „mai târziu - astăzi, mâine” și și-a exprimat speranța că Putin va fi de acord cu propunerile de armistițiu formulate de Washington și Kiev.
După negocierile dintre SUA și Ucraina din Arabia Saudită, care au dus la acceptul Ucrainei asupra unui armistițiu de 30 de zile, Trump a spus că „acum trebuie să vorbim cu Rusia”.
Deși din partea Kremlinului nu a venit încă o reacție în legătură cu declarațiile lui Donald Trump, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov a spus astăzi că administrația președintelui american și-a exprimat în repetate rânduri interesul pentru reluarea unui dialog privind stabilitatea strategică cu Moscova.
„Trump și administrația sa și-au exprimat în mod repetat interesul pentru reluarea acestor tipuri de discuții, la rândul său, președintele Vladimir Putin a spus că tocmai acesta este domeniul pentru care avem o responsabilitate specială, având în vedere faptul că Tratatul de reducere a armelor strategice (START III) expiră într-un an”, a amintit ministrul.
„Poziția lui Trump este că, indiferent de dezacordurile pe care le avem, nu le putem permite să escaladeze în război, iar dacă există interese coincid, atunci nu trebuie să pierdem șansa de a transforma acest lucru în ceva practic și util”, a mai spus Lavrov, scrie Interfax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu