Beseda și Bolukh, şefi FSB, puşi sub arest la domiciliu. Putin, FURIOS pentru că ar fi fost indus în eroare în ajunul invaziei din Ucraina. "De teamă, i-au spus ce voia să audă"

Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru

Doi şefi FSB au fost puşi sub arest la domiciliu. Putin este extrem de nemulţumit de activitatea acestui serviciu în Ucraina.

Vladimir Putin ar fi dezamăgit de rezultatele obținute de armata rusă în invazia Ucrainei. Furios, acesta i-ar fi plasat în arest la domiciliu pe șeful filialei Externe a FSB (Serviciul Federal de Securitate din Rusia) și pe adjunctul acestuia. Acesta lucru a fost anunțat inițial de jurnalistul rus de investigații Andrei Soldatov, pe contul său de Twitter.

”Putin pare să fie cu adevărat nemulțumit de FSB în Ucraina. (...) Serghei Beseda, șeful Serviciului, și adjunctul său Bolukh, au fost plasați în arest la domiciliu, potrivit surselor mele din interior”, notează Andrei Soldatov.

Ulterior, pe site-ul Agentura.ru, unde jurnalistul Andrei Soldatov este co-fondator și editor, a apărut o investigație despre acest subiect, semnat de el și de jurnalista Irina Borogan. 

"După două săptămâni de război, Vladimir Putin a lansat un atac într-o direcție neașteptată și a lansat represiuni împotriva iubitei sale agenții, FSB. Potrivit informațiilor noastre, Serviciul al 5-lea al FSB a fost atacat: conducerea serviciului a fost plasată în arest la domiciliu.", au scris jurnaliștii ruși.

Detalii despre FSB, cum a apărut

"FSB a dobândit dreptul de a conduce operațiuni în străinătate la sfârșitul anilor 1990, când Putin era director al Serviciului de Informații. Apoi a fost format un nou departament, care a fost instruit să conducă operațiuni de informații pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Urmărim de mult activitățile acestei unități FSB și scriem despre asta.

Când „revoluțiile de culoare” au dus la faptul că mulți lideri pro-Kremlin din spațiul post-sovietic au pierdut puterea, administrația a fost însărcinată să facă totul pentru a menține aceste țări în sfera de influență a Rusiei.

În 2004, departamentul a fost modernizat în statut, transformându-l într-un departament cu drepturi depline - Departamentul de Informații Operaționale (DPI). Ulterior, a fost numit un nou lider, Serghei Beseda, care a servit anterior în departamentul FSB care supraveghea Administrația Prezidențială, unde avea legături excelente. La scurt timp, ofițerii DPI au început să fie observați în Belarus, Moldova și Abhazia. S-a dovedit că sarcina lor principală acolo nu era spionajul clasic, ci sprijinul pentru candidații pro-Kremlin la alegerile locale.

Rapoarte FSB, scurse în spațiul public



Totuși, Ucraina a ocupat un loc aparte în întreg spațiul post-sovietic: în iunie 2010, am primit informații că a apărut un site web cu numele grăitor lubyanskayapravda.com, unde erau postate documente secrete ale FSB.

Printre diferitele rapoarte FSB, au existat rapoarte DPI adresate direct lui Putin. Unul dintre rapoarte vorbea despre un document care a fost falsificat pentru a submina relațiile dintre Ucraina și Turkmenistan - un raport fals al agențiilor de informații ucrainene privind finanțarea opoziției turkmene. A fost o acțiune activă clasică a FSB - DPI pentru a scurge un raport fals către mass-media ucraineană, dar apoi s-a întâmplat ceva neașteptat - informațiile ruse (SVR) au acceptat acest raport ca fiind autentic și l-au raportat Kremlinului. Beseda era clar mândru de el însuși când a descris ceea ce se întâmplase în raportul său adresat lui Putin.

Beseda, șeful FSB pus în arest la domiciliu de Putin, ar fi fost la Maidan, în aprilie 2014

A fost un adevărat incident, tragedia s-a petrecut mai târziu: în aprilie 2014, Ministerul de Externe ucrainean a trimis o cerere Ministerului de Externe al Rusiei pentru interogarea lui Beseda. La Kiev, ei au susținut că Beseda a fost în Ucraina în perioada 20-21 februarie, în timpul revoluției de la Maidan. Autoritățile ucrainene au considerat acest lucru important în cadrul anchetei crimelor comise în timpul evenimentelor de masă de la Kiev în perioada 18-22 februarie 2014.

FSB a fost obligat să confirme că Serghei Beseda a fost într-adevăr la Kiev în perioada 20-21 februarie. Dar s-a susținut că a venit doar pentru a verifica nivelul de protecție al ambasadei Rusiei - o versiune pe care nimeni nu a crezut-o. Din 2014, Beseda se află pe listele de sancțiuni din SUA și UE.

Serviciul 5 al FSB, responsabil de colectarea informațiilor din Ucraina

Cu toate acestea, acest scandal nu a afectat în niciun fel pozițiile Serviciului 5 - operatorii DPI încă erau responsabili pentru colectarea informațiilor în Ucraina, recrutarea surselor și activitățile subversive.

Al cincilea serviciu a fost responsabil pentru furnizarea lui Putin de informații despre evenimentele politice din Ucraina în ajunul invaziei. Și se pare că după două săptămâni de război, Putin și-a dat seama în sfârșit că a fost pur și simplu indus în eroare. Serviciul 5, de teamă să nu-l înfurie pe șef, pur și simplu i-au furnizat lui Putin tot ce voia acesta să audă.

Acum, sursele noastre raportează că generalul Beseda și adjunctul său au fost puși în arest la domiciliu. Printre motive se numără utilizarea abuzivă a fondurilor alocate operațiunilor, precum și informațiile slabe oferite din Ucraina. Și, într-adevăr, inteligența ofițerului de informații al lui Putin, după cum s-a dovedit, pare că nu mai este așa strălucită.", scriu jurnaliștii în investigația privind FSB.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel