Documente secrete din Marea Britanie, găsite într-o stație de autobuz. Informații bombă despre incidentul din Marea Neagră, cu Rusia: Totul a fost planificat

Documente secrete din Marea Britanie, găsite într-o stație de autobuz / Foto: Pixabay
Documente secrete din Marea Britanie, găsite într-o stație de autobuz / Foto: Pixabay

Mai multe documente clasificate au fost găsite într-o stație de autobuz din Anglia.

Documente clasificate ale Ministerului Apărării din Marea Britanie care conțin detalii despre armata britanică au fost găsite într-o stație de autobuz din Kent. Un cetățean le-a predat jurnaliștilor BBC.

Printre documente se numără informaţii sensibile cu privire la Rusia. În aceste hârtii ar fi și o analiză a posibilei reacții a Rusiei în urma trecerii distrugătorul HMS Defender prin apropierea Peninsulei Crimeea. Totodată, există și o detaliere a planurilor pentru o posibilă prezență militară a Regatului Unit în Afganistan după încheierea operațiunii NATO conduse de SUA acolo.

Ministerul Apărării  a declarat că investighează ”un incident în care au fost recuperate documente sensibile găsite de un cetățean”.  Documentele, în total aproape 50 de pagini au fost găsite într-o grămadă de gunoaie din spatele unei stații de autobuz din Kent, marți dimineață. Britanicul care a predat actele jurnaliștilor a cerut să rămână anonim. BBC consideră că documentele, care includ e-mailuri și prezentări PowerPoint, provin din biroul unui înalt oficial la Ministerul Apărării.

Distrugătorul HMS Defender

Documentele referitoare la distrugătorul de tip 45 al Marinei Regale, HMS Defender, arată că o misiune descrisă ca fiind un „pasaj nevinovat prin apele teritoriale ucrainene”, cu armele acoperite și elicopterul navei depozitate în hangarul său. 

Miercuri, peste 20 de avioane rusești și două nave de pază de coastă au umbrit nava de război în timp ce naviga la aproximativ 19 mile în largul coastei Crimeei. Ministerul Apărării din Moscova a declarat că o navă de patrulare a tras focuri de avertizare și un avion a aruncat bombe în calea distrugătorului, însă guvernul britanic a respins acestă informație, negând că ar fi fost tras vreun foc de avertizare.

Ruta distrugătorului, analizată în amănunt



Misiunea, supranumită „Op Ditroite”, a făcut obiectul unor discuții la nivel înalt, arată documentele, oficialii speculând despre reacția Rusiei dacă HMS Defender ar naviga aproape de Crimeea. Aceștia s-au declarat nemulțumiți de reacția Rusiei. Au fost prezentate trei potențiale răspunsuri rusești, de la „sigur și profesionist” la „nici sigur, nici profesionist”. Totodată, în aceleași documente se arată că a fost luată în considerare o rută alternativă, care ar fi ținut HMS Defender departe de apele contestate. Acest lucru ar fi evitat confruntarea, menționează documentele, dar ar fi riscat să fie descris de Rusia ca dovadă a faptului că „Marea Britanie este speriată”, permițând Rusiei să susțină că Marea Britanie a acceptat tardiv cererea Moscovei asupra apelor teritoriale din Crimeea.

"După cum s-ar aștepta publicul, Ministerul Apărării planifică cu atenție. Ca o chestiune de rutină, aceasta include analiza tuturor factorilor potențiali care afectează deciziile operaționale.", a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

În urma controversei generate de misiunea HMS Defender, documentele descoperite în Kent confirmă că trecerea distrugătorului în apropiere de Pensinsula Crimeea a fost o decizie calculată a guvernului britanic de a demonstra sprijinul pentru Ucraina, în ciuda posibilelor riscuri implicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel