Doar două băuturi pe săptămână. Acestea sunt recomandările din noile linii directoare privind alcoolul făcute de experți.
Recomandarea generală de a renunța complet la alcool declanșează o dezbatere largă cu privire la riscurile asociate consumului acestuia într-o țară în care marea majoritate a adulților îl consumă în mod regulat.
Vestea vine la scurt timp după cea a autorizației Uniunii Europeane care va permite Irlandei să aplice pe alcool etichete cu avertismente de același tip ca și cele de pe tutun.
Centrul canadian pentru Consumul de Substanțe și Dependență (CCSA) a avertizat că și consumul de alcool aparent moderat prezintă riscuri grave pentru sănătate, subliniind legăturile cu cancerul, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.
În Statele Unite, nu se recomandă mai mult de două băuturi pe zi bărbaților și doar una femeilor. Potrivit experților canadieni, totuși, noile cercetări sugerează că trei până la șase băuturi pe săptămână ar trebui considerate cu risc moderat atât pentru bărbați, cât și pentru femei, iar șapte sau mai multe băuturi pe săptămână ar trebui considerate ”de risc ridicat”.
Pe lângă boală, CCSA indică și violența ca posibilă consecință negative a consumului ridicat de alcool. Aceștia neagă că este o interdicție, dar subliniază necesitatea reducerii cantităților.
”Acest tip de cercetare marginalizează adesea alte considerente de sănătate și bunăstare oferite de alcool”, a declarat Dan Malleck, profesor de științe ale sănătății la Universitatea Brock, pentru The Guardian, citat de Agrifood.
Potrivit expertului, cercetarea ignoră alți factori de bunăstare oferiți de consumul de alcool precum distracția, plăcerea, eliminarea stresului și socializarea. ”Nu suntem doar mașini cu intrări și ieșiri chimice sau nutriționale. De fapt, existăm într-un spațiu social. Și asta are un impact semnificativ asupra sănătății noastre”, a subliniat Malleck. În schimb, alți savanți aprobă liniile directoare.
E clară, de exemplu, poziția lui Taryn Grieder, profesor de psihologie la Universitatea din Toronto, care a definit alcoolul drept ”drog psihoactiv”. "Utilizarea ocazională nu va avea efecte cu adevărat semnificative. ”Chiar dacă folosiți ocazional heroină, probabil că nu veți vedea efecte semnificative asupra vieții dvs., dar iată chestia: oamenii nu consumă alcool ocazional, îl folosesc în fiecare zi. .”, a declarat el.
Profesorul a recunoscut că există și componente utile, dar de obicei se găsesc doar în unele băuturi. De exemplu, el recunoaște beneficiile vinului roșu, dar nu a berii sau a băuturilor spirtoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu