DNA: Attila Korodi, ministrul Mediului, în dosarul retrocedărilor

Numele ministrului Mediului, Attila Korodi, apare în dosarul retrocedărilor ilegale, potrivit referatului Direcției Naționale Anticorupție  privind propunerea de arestare preventivă a șase inculpați de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În document se arată că inculpați din dosarul retrocedărilor ilegale susțineau că vor lua legătura cu Attila Korodi pentru a interveni pe lângă directorul Romsilva, Adam Crăciunescu.

Procurorii arată că, în august 2014, Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc și Aurel Olari (persoană care a aderat la grup ulterior) intenționau să efectueze demersuri pentru a interveni pe lângă trei judecători care soluționau cererea de revizuire aflată pe rolul Tribunalului Sibiu în legătură cu respectivele retrocedări de păduri și terenuri.

Citește și: Victor Ponta s-a lepădat de Viorel Hrebenciuc

În același context, discutând despre punerea în posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa, Viorel Hrebenciuc i-a spus lui Bengescu: "Pot face presiuni pe ăia acolo că nu știu ce, merge în ședință peste ei. (...) Eu mâine după-amiază la 4 jumate vorbesc încă o dată... la Bacău, să văd dacă au primit vreun semnal. Și dacă n-a primit, te trimit la Crăciunescu să-i spună Crăciunescu că știe că ai avut o discuție și-i spune exact ce are de făcut. Ai înțeles? (...) Adică, o lucrăm... (...) Așa." — arată procurorii.

Referitori la cei patru inculpați reținuți preventiv pentru care DNA a solicitat ÎCCJ luarea măsurii arestării preventive, respectiv Costin Bengescu, Iosef Kadas, Sorin Iacob și Jenică Poenaru, procurorii menționează că, din materialul probator administrat au rezultat date certe că, profitând de dorința suspectului Paltin Gheorghe Sturdza de a primi o sumă de bani în schimbul pădurii, au constituit/aderat la un grup infracțional organizat, făcând "orice demers necesar" pentru obținerea posesiei pădurii.

Citește și: STENOGRAME: Viorel Hrebenciuc înregistrat în dosarul retrocedării de terenuri

"Pentru aceasta s-a apelat la influența unor persoane din partide politice asupra conducerii instituțiilor/autorităților publice cu competențe în această punere în posesie, iar pe de altă parte s-a acționat pe plan local prin coruperea unor funcționari din cadrul Direcției Silvice Bacău. Trebuie subliniat că demersurile întreprinse au fost motivate și de urmărirea unui interes propriu, financiar, al membrilor grupului, respectiv un procent din prețul vânzării pădurii. În scopul coruperii funcționarilor publici, inculpații au fost dispuși ca din partea lor, din propriii bani, "să facă donații" pentru a convinge" funcționarii publici să le rezolve favorabil cererile", se susține în document.

În referat este redată următoarea discuție:

"Jănică Poenaru : V-ați gândit să-i lăsați suprafața aia cuiva ...?...
Sorin Iacob: Depinde cât.
Jănică Poenaru: Să i-o donați.
Sorin Iacob: Depinde cât.
Jănică Poenaru: Păi... că se poate.
Sorin Iacob: Da, să zică cât. Deschis.
Jănică Poenaru: Că decât cu banul, care e periculos, o donație făcută pe nu știu ce neam al lui, de-a câta spiță...
Sorin Iacob: N-am nimica împotrivă... Dur să ne zică... Adică clar ei ne contestă un drept...?..."

În referat se subliniază faptul că inculpații au înțeles că, "pentru a avea rapid câștig de cauză, trebuie să acționeze la nivelul conducerii de vârf a Romsilva", motiv pentru care, pe diferite căi, s-a încercat influențarea directorului acestei instituții, Adam Crăciunescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel