Dispozitivul care transformă ceața în apă bună de băut

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Ceaţa poate fi transformată în apă potabilă. Iată cum!

O echipă de cercetători de la ETH Zurich, Elveția, și Institutul Max-Planck pentru Cercetarea Polimerilor, Mainz, Germania, a găsit o metodă de a transforma ceața în apă potabilă. Dispozitivul dezvoltat de aceștia constă într-o structură metalică acoperită cu un strat de polimeri și dioxid de titan. Acești polimeri au capacitatea de a captura picăturile de apă, care apoi sunt colectate și drenate într-un recipient special. În același timp, dioxidul de titan acționează asupra diverselor substanțe poluante conținute în picături, transformându-le într-o apă curată și potabilă. Un aspect notabil este că tehnologia funcționează folosind energia solară, iar conform specialiștilor implicați în cercetare, aceasta este ușor de întreținut.

“Sistemul nostru nu doar colectează ceață, dar și tratează apa colectată, ceea ce înseamnă că poate fi folosit în zone cu poluare atmosferică, precum centrele urbane intens populate”, explică Ritwick Ghosh, cercetător la Institutul Max-Planck pentru Cercetarea Polimerilor, într-un studiu relevant.

Regenerarea dioxidului de titan necesită expunerea regulată la lumină ultravioletă, un proces posibil datorită proprietății cunoscute sub numele de "memorie fotocatalitică". O perioadă de doar 30 de minute de expunere la lumina solară este suficientă pentru a reactiva dioxidul de titan și a-l menține funcțional pentru încă 24 de ore.

Oamenii de știință au reușit să condenseze 8% din ceața artificială produsă în scopuri de testare și să îndepărteze 94% din substanțele nocive cu care aceasta a fost contaminată. Printre aceste substanțe se numără particule foarte fine de diesel și compusul chimic bisfenol A.

Aceeași tehnologie poate fi aplicată şi pentru recuperarea apei din turnurile de răcire, capturând o parte din aburul eliberat în atmosferă și purificându-l, astfel încât să poată fi reutilizat în mediu, au explicat cercetătorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel