Uciderea fetei de zece ani din Satu Mare putea fi evitată. Protecția Copilului Satu Mare știa de situația dezastruoasă a familiei încă din anul 2009, când le-a fost dată o locuință socială. Vecinii au reclamat, în repetate rânduri, scandalurile din acea casă, făcute de concubinii mamei. Fata cea mare a început să nască de la 13-14 ani. Acum are 17 ani și un al treilea copil pe drum. Spitalul nu ar fi sesizat Protecția Copilului decât după al doilea copil. Însă, ea este, din nou, însărcinată. Fata cea mică, de zece ani, avea grijă de cei doi nepoți. Sfârșitul ei a fost tragic: a fost violată, strangulată, aruncată într-un sac de gunoi, pe marginea lacului. Protecția Copilului se apără și susține că a avut o singură sesizare.
"Această tragedie este clar o rezultantă a faptului că autoritățile, care trebuiau să intervină la momentul potrivit, nu au intervenit și mă refer la Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului. Înțeleg că s-au făcut nenumărate sesizări în legătură cu ce se întâmplă în această familie și, mai mult, locuiau într-o locuință socială. Practic, trebuia să existe o monitorizare a familiei din partea celor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare. Trebuiau luate măsuri din timp pentru ca acest copil să nu ajungă într-o asemenea situație, să-i fie curmată viața în cel mai urât mod posibil. Responsabilitatea, într-o anumită măsură, este a mamei și a surorii mai mari, însă cea mai mare responsabilitate aparține DGASPC", a declarat Theodora Bertzi, pentru DeCe News.
În atenția organizațiilor a intrat de la trei ani. A murit la zece
Fetița de zece ani, violată și ucisă de concubinul surorii mai mari, locuia într-o locuință socială din Satul Mare. Ea stătea cu mama ei, cu sora și cu cei doi nepoți. De când avea doar trei ani, ea a intrat în atenţia mai multor organizaţii nonguvernamentale care se ocupă de protejarea drepturilor copilului. Mai mult, ea a trăit o vreme pe stradă. Printre fundațiile care au făcut sesizare la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare (DGASPC) se numără și Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie, FRCCF, scrie informatia-zilei.ro.
Medicul și fostul deputat Theodora Bertzi a declarat că "Acest copil era într-o situație delicată din punct de vedere emoțional, era traumatizată emoțional pentru tot ce se întâmpla în acea familie, iar cu această fetiță trebuia să discute un psiholog de la DGASPC, să discute cu ea un asistent social pentru a vedea ce dorește acest copil și să se ia o hotărâre în acest sens. Ea își dorea să învețe, să nu mai stea în promiscuitatea în care trăia".
Copil cu trei copii. Scandalurile răsunau din locuința socială
Se pare că nu s-a găsit nicio soluție. Situația era însă tragică. Sora mai mare a lui Vivien a adus pe lume copii, copil fiind la rândul ei. Îl așteaptă pe al treilea.
"DGASPC trebuia să cunoască acest caz cu punct și virgulă. Normal ar fi fost ca această mamă minoră, dacă nu este căsătorită, dacă nu avea din ce să se întrețină, să stea într-un centru împreună cu copiii ei, să învețe să-i crească. În condițiile în care trăia nu ar fi putut să aibă serviciile necesare, învățăturile pe care trebuia să le aibă o mamă, care scoate pe bandă rulantă, la 17 ani, copii. Ea trebuia să fie împreună cu copiii într-un centru maternal în care să fie educată, să învețe să se protejeze, cum să privească viața mai departe", a explicat medicul și fostul deputat Theodora Bertzi.
Mama fetelor a avut mai mulţi concubini de-a lungul anilor. Familia în cauză a fost reclamată de nenumărate ori pentru scandalurile care le făceau concubinii mamei.
Inculpatul, activ în căutarea fetiței
"În data de 11.10.2013, în jurul orelor 23,45, Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare a prezentat instanţei de judecată, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 zile, pe inculpatul D.O., în vârstă de 23 ani, reţinându-se în sarcina acestuia săvârşirea infracţiunii de viol (...) și omor calificat. (...) În data de 06.10.2013 a convins minora D.V.P., în vârstă de 10 ani, să-l însoţească până la coliba improvizată, loc în care a întreţinut, prin constrângere, raport sexual cu aceasta, după care a strangulat-o, sperând ca în acest mod violul să nu fie descoperit, după care a aruncat cadavrul. În perioada 06.102013- 10.10.2013 a participat zilnic la acţiuni de căutare a minorei, pentru a nu trezi suspiciuni organelor de poliţie şi aparţinătorilor victimei. Tribunalul Satu Mare a emis în cauză mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 zile", se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare.
Protecția Copilului se spală pe mâini. "Poliția trebuia să intervină"
Protecția Copilului din Satu Mare susține că au fost sesizați doar în anul 2009 cu privire la situația familiei în cauză. "Atunci am fost sesizați că mama fetițelor are condiții materiale precare", a declarat Mihaela Bonea, şef Serviciu de Intervenţie din cadrul DGASPC Satu Mare. Aceasta a precizat că, după sesizare, le-a fost dată o casă și ajutor, iar Serviciile publice de asistență socială (SPAS) urmau să monitorizeze situația pentru o perioadă de trei luni.
Cu privire la situația fetei însărcinate, pentru a treia oară, Mihaela Bonea susține că au fost sesizați abia după ce a născut al doilea copil- "În ultimii ani, noi suntem sesizați, dar atunci, în 2009 sau 2010, nu am fost". A adăugat "Poliția trebuia să intervină". Aceasta a subliniat că, după al doilea copil, "mama tinerei și-a luat responsabilitatea de a avea grijă de cele două fete și cele două nepoate". Totuși, Protecția Copilului a ajutat mama când nu avea condiții să crească două minore, dar nu se sesizează când sunt patru copii, pentru "că nu s-a pus problema să existe cel mai mic indiciu ca acești copii să fie abuzați în familie".
"Fiecare merită o șansă, mama a fost consiliată, atunci nu avea concubin", mai explică Mihaela Bonea. A adăugat: "Mama era atașată de fete, nu știu acum cine ce spune, dar, la acel moment, mama era atașată".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu