Detector de radiații, inspirat din jocul Tetris. Cum s-a ajuns la invenția de maximă precizie care va marca securitatea nucleară

foto: Freepik
foto: Freepik

Un joc video popular din anii ’80 a inspirat o invenție de mare importanță pentru omenire.

Importanța unor sisteme eficiente de detectare a radiațiilor a fost subliniată în urma incidentelor majore precum accidentul nuclear de la Fukushima Daiichi și riscurile potențiale asociate cu complexul nuclear Zaporizhzhia. Într-un efort de a aborda această nevoie crucială, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) și de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley au dezvoltat un nou tip de detector de radiații, inspirat de celebrul joc „Tetris”.

Cum funcționează după principiul Tetris

Acest detector de-a dreptul inovator utilizează un model de grilă pentru a ajuta la determinarea direcției unei surse de radiații, fără a necesita apropierea excesivă de aceasta. Prin aranjarea a doar patru senzori în configurații specifice, cum ar fi forme de S sau de T, detectorul poate localiza sursa de radiații cu o precizie de aproximativ un grad.

Această invenție ar putea avea aplicații semnificative în domenii precum securitatea nucleară, monitorizarea mediului și medicina, permițând detectarea rapidă și precisă a radiațiilor și, implicit, luarea de măsuri adecvate pentru protejarea oamenilor și a mediului înconjurător.

Datorită designului său distinctiv și a algoritmilor computerizați avansați, detectorul permite o monitorizare eficientă și economică a radiațiilor. Cercetătorii consideră că această tehnologie inovatoare poate fi utilizată nu doar pentru detectarea razelor gamma, ci și pentru alte tipuri de radiații. Capacitatea de a cartografia cu precizie sursele de radiații este esențială pentru asigurarea siguranței în industria nucleară și pentru intervențiile de urgență în situații critice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel