Descoperire neașteptată pe Marte. Ce a surprins roverul Perseverance. "Imaginile sunt fenomenale" - Foto în articol

Descoperire neașteptată pe Marte. Ce a surprins roverul Perseverance. "A fost o surpriză să găsim asta / Foto: Pixabay, de WikiImages
Descoperire neașteptată pe Marte. Ce a surprins roverul Perseverance. "A fost o surpriză să găsim asta / Foto: Pixabay, de WikiImages

Roverul Perseverance a făcut o descoperire neașteptată pe Marte.

Roverul Perseverance a făcut o descoperire neașteptată în timp ce căuta semne de viață pe suprafața prăfuită și stâncoasă a craterului Jezero de pe Marte. Echipa NASA care se ocupă de rover a anunțat că a observat gunoaie provenite de la oameni pe suprafața planetei roșii, scrie Business Insider. Este vorba despre  o bucată din pătura termică folosită pentru a proteja roverul de temperaturile extreme pe care le-a experimentat în timpul aterizării.

"A fost o surpriză să găsim asta aici" având în vedere că robotul a coborât la aproximativ doi kilometri distanță, a scris echipa pe Twitter. "Această bucată a aterizat aici după sau a fost adusă de vânt?"

Acesta nu este singurul gunoi descoperit pe Marte.  În luna aprilie, elicopterul Ingenuity a surprins o imagine a gunoaielor spațiale create de om. Este vorba despre echipamentul care a ajutat la aterizarea elicopterului, dar și a roverului Perseverace. 

"Perseverance a avut cea mai bine documentată aterizare pe Marte din istorie, cu camere care au surprins tot, de la umflarea parașutei până la aterizare." a spus Ian Clark, un fost inginer de sisteme Perseverance, care conduce acum operațiunea de transportare a mostrelor de pe Marte pe Pământ la Laboratorul de Propulsie cu Reacție al NASA.

El a continuat: "Aceste imagini fie dovedesc încă o dată că sistemele noastre au funcționat așa cum credem noi că au funcționat, fie oferă noi informații de inginerie pe care le putem folosi. Și chiar dacă nu, imaginile sunt fenomenale".

Misiunea principală a roverul Perseverance este să vâneze semne ale vieții microbiene antice lângă locul său de aterizare, Jezero Crater, o veche deltă fluvială.

Lavă pe locul unui lac antic pe Marte: Descoperire complet neaşteptată. Ne zbatem să înţelegem ce înseamnă

Roverul Perseverance a mai făcut o descoperire surprinzătoare. Conform datelor ajunse la NASA de pe Planeta Roşie, stratul sedimentar a fost format, printre altele, de un râu de lavă. 

"Aşa ceva este complet neaşteptat", transmit cercetătorii care lucrează cu roverul Perseverance. Anterior, aceştia credeau că straturile de rocă fotografiate de Perseverance erau doar sedimentare. De altfel, datele de până acum sugerează că multe dintre straturile de rocă au interacţionat cu apa, iar unele dintre ele au chiar şi molecule organice fosilizate. 

Aceste descoperiri i-ar putea ajuta acum pe cercetători să traseze o cronologie exactă a evenimentelor care au avut loc în craterul Jezero, albia unui lac antic. 

"Începusem să cred că nu vom afla niciodată adevărul despre aceste roci. Cristalele din roci ne-au dat primele indicii. Un bun student la geologie ar spune că o asemenea textură indică faptul că aceste roci s-au format prin răcirea magmei. Piatra a fost apoi alterată de apă de mai multe ori. Astfel, cercetătorii vor putea să dateze cu exactiatte evenimentele din Jezero, să înţeleagă când a fost apa la suprafaţa planetei şi să dezvăluie o parte din istoria planetei. Descoperirea a fost complet neaşteptată şi ne zbatem să înţelegem ce înseamnă. Dar voi specula că acesta nu este fundul craterului. După diametru, cred că fundul craterului este la o adâncime mult mai mare. ", a declarat Ken Farley, de la Institutul de Tehnologie din Pasadena, California. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel