Descărcarea arheologică pentru podul de la Brăila s-a încheiat

Pod Braila-Tulcea
Pod Braila-Tulcea

Arheologii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" (ICEM) au finalizat săpăturile în zonele Jijila şi Măcin, astfel că firmele care construiesc podul peste Dunăre pot să exploateze sau să construiască în perimetrele respective, a declarat managerul ICEM, Sorin Ailincăi.

"Pentru La Grădini, Jijila, şi Lutărie, Măcin, am obţinut certificatele de descărcare de sarcină arheologică, ceea ce înseamnă că aceste perimetre pot fi exploatate sau construite. Mai avem de cercetat un sit arheologic de unde se va exploata pământ galben", a menţionat directorul Ailincăi.

La Jijila, arheologii au descoperit urme ale unor aşezări de la debutul epocii bronzului, dar şi din perioada timpurile a imperiului roman.

"Pentru mine şi pentru mulţi colegi, foarte rare sunt şi gropile romane, foarte mari şi foarte adânci, care reprezentau probabil nişte silozuri din perioada romană timpurie. Într-una din aceste gropi au fost găsite 11 schelete umane şi schelete de animale mici. Probabil că în urma unui raid al unei populaţii străine, oamenii au fost omorâţi şi apoi aruncaţi în groapa deja existentă", a afirmat managerul ICEM.

Situl arheologic în care încă nu au început cercetările pentru ca pământul din zonă să poată fi utilizat de firmele care lucrează la podul peste Dunăre este în Jijila şi este cunoscut de localnici drept Valea vulpii.

"Pentru amenajarea drumurilor legate de pod trebuie exploatate peste 6 milioane d metri cub de pământ galben. Probabil că vor fi exploatate câteva dealuri din apropierea Jijilei", a mai spus Ailincăi.

Construcția poate demara



În situl Valea Vulpii au fost făcute descoperiri doar la suprafaţă, în timpul cercetărilor legate de studiul de fezabilitate pentru construirea podului peste Dunăre, potrivit sursei.

ICEM a semnat pe data de 26 septembrie 2018 contractul pentru servicii de cercetare arheologică pe terenul afectat de obiectivul "Pod peste Dunăre". Conform acestuia, în următoarele nouă luni, ICEM trebuie să efectueze cercetările arheologice preventive în trei situri din judeţul Tulcea, iar pe toată perioada de derulare a lucrărilor de realizare a podului, cercetătorii tulceni vor asigura supravegherea arheologică.

Podul peste Dunăre între judeţele Brăila şi Tulcea este unul din obiectivele anunţate de peste 20 de ani de autorităţile publice, pentru care s-au făcut mai multe studii de fezabilitate.

Contractul pentru execuţia investiţiei a fost semnat în martie 2018 şi are o valoare de 430 de milioane de euro, fără TVA. Durata de realizare este de 48 de luni, din care 12 luni proiectarea şi 36 de luni execuţia, iar termenul de garanţie este de 10 ani. 

Vezi și: Pod peste Dunăre, la Brăila. CNAIR şi Ministerul Transporturilor, contract semnat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel