Demența, diagnosticată după o singură scanare a creierului. Inteligența artificială se ocupă de tot

Inteligența artificială ar putea fi capabilă să diagnosticheze demența după o singură scanare a creierului.

Oamenii de știință testează un sistem de inteligență artificială care ar fi capabil să diagnosticheze demența după o singură scanare a creierului. Conform BBC, sistemul ar putea prezice dacă boala va rămâne stabilă pentru multă vreme, dacă situația se deteriorează sau dacă este nevoie de tratament imediat.

În acest moment, tehnologia are nevoie de mai multe scanări pentru a diagnostica demența. Cercetătorii implicați spun că dacă un pacient este diagnosticat cu demență mai din timp, evoluția bolii va fi una mult mai puțin dăunătoare.

„Dacă intervenim din timp, tratamentul poate acționat timpuriu și poate încetini progresul bolii și, în același timp, poate evita unele daune”, a transmis prof. Zoe Kourtzi de la Universitatea Cambridge. „Și este probabil ca simptomele să apară mai târziu în viață sau chiar niciodată”.

Cum funcționează sistemul

Sistemul lui Kourtzi compară creierele celor care se tem că au demență cu cele ale altor mii de pacienți care suferă deja de boală. Algoritmul poate identifica tipare din scanări pe care nici măcar cei mai buni neurologi nu le pot observa, iar evoluția bolii poate fi prezisă.

În testele preclinice, sistemul a reușit să identifice demența cu ani buni înainte ca boala să genereze simptome, chiar și atunci când nu existau semne evidente de daune pe scanări. În primul an de testări clinice, se așteaptă ca 500 de pacienți să participe.

Inteligența artificială va încerca să rezolve cele mai mortale boli prezente în țările în dezvoltare

Conform BBC, inteligența artificială (AI) va fi folosită pentru a rezolva problema celor mai mortale boli parazitare din țările încă în dezvoltare, a anunțat compania DeepMind. Instituția din Londra, deținută de compania mamă a Google, Alphabet, va lucra cu Inițiativa Tratării Bolilor Neglijate (DNDI) pentru a trata boala Chagas și Leishmanioza.

La ce este bună inteligența artificială pentru oamenii de știință?

Cercetătorii își petrec ani întregi în laboratoare pentru a cartografia structurile proteinelor. Însă, anul trecut, programul AlphaFold al DeepMind a reușit să facă o astfel de mapare cu o acuratețe similară în doar câteva zile.

Multe boli au legături cu rolurile proteinelor în: reacții chimice catalizatoare (enzime); lupta cu boala (anticorpi); jucarea rolului de mesageri chimici (hormonii precum insulina). Și, dacă știm structura 3D a unei proteine, se pot dezvolta cu mai mare ușurință tratamente pentru cancer, demență sau boli infecțioase, printre altele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel