Profesorul doctor Mircea Vintilescu susține că Parcul Natural Văcărești este o mega minciună pentru cetățeanu bucureștean.
El amintește că ”Graţiela Gavrilescu a afirmat la Antena 3 în cursul primului trimestru al acestui an următoarele: `Ar trebui să le spun tuturor românilor și bucureștenilor că au parte de cel mai mare parc natural urban din România și cel mai mare parc natural urban din Europa continentală. Consider că primăria Capitalei a făcut, într-adevăr, un lucru extraordinar prin semnarea unui parteneriat cu Asociația Parcul Natural Văcărești`.”
DCNews a scris că Parcul Natural Văcărești este o bombă ecologică. Vezi mai mult: EXCLUSIV Delta Văcărești, BOMBĂ pentru oameni. Izbucnește SCANDALUL momentului la Ministerul Mediului
Iată ce scrie, în continuare, profesorul:
”Acumularea Văcărești a fost declarată, prin Hotărâre a Guvernului, parc natural, instituindu-se, astfel, regimul de arie naturală protejată. Din acest moment, ecologizarea Parcului Natural Văcărești cade în sarcina Administrației Naționale Apele Române (ANAR), ale cărei echipe au demarat acțiunile specifice pe întregul areal, a anunțat ministerul de resort. Ministrul Mediului de la acea vreme, Cristiana Pașca Palmer, a anunțat începerea procedurilor de atribuire în administrare a Parcului Natural Văcărești.
În decembrie 2016, consilierii generali ai Capitalei au fost de acord, în unanimitate, cu un protocol de colaborare între Primăria Capitalei și Asociația Parcul Natural Văcărești privind administrarea comună a ariei naturale Văcărești.
Asociația este responsabilă cu elaborarea și procedura necesară pentru administrarea parcului. De asemenea, va trebui să inițieze și să deruleze procedurile științifice pentru elaborarea planului de management, respectiv să organizeze și implementeze activități din domeniile cercetare științifică, educație ecologică, conservarea naturii, turism, dar și să propună Primăriei proiecte vizând parcul.
Parcul natural Văcărești se mărginește la N cu Splaiul Unirii, la E cu Șos. Vitan-Bârzești, la S cu Șos. Olteniței, iar la V cu Calea Văcărești. Inițial acest spațiu verde neamenajat cuprindea o suprafață de peste 300 ha, iar astăzi el se rezumă doar la o suprafață de 186 de hectare cuprinsă între digurile în care urma să se amenajeze Lacul Văcărești.
[citeste si]
În ultimii 22 de ani, în acest areal lăsat de izbeliște s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, perdele de trestie și stuf. Totodată, în zonă au fost identificate specii din mai multe grupe, respectiv: mamifere, păsări, reptile și amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii.
În 2015 a fost aprobată o HG prin care Lacul Văcărești era desemnat parc natural. Bineînțeles că procedurile au fost îngreunate și anul trecut a fost semnat actul legislativ prin care această zonă este desemnată Parcul Natural Văcărești.
În acest comunicat, demnitarii și edilii orașului folosesc mai mulți termeni cu următoarele semnificații:
Deltă urbană unică în Europa, Lacul Văcărești, Acumularea Văcărești, Parc natural, Parcului Natural Văcărești, Cel mai mare parc natural urban din țară și din Europa continentală, Se instituie regimul de arie naturală protejată.
Déltă = Formă de relief rezultată din depunerea și acumularea de aluviuni (mâl și de nisip) la vărsarea unei ape curgătoare într-un lac, în mare sau în ocean, în condițiile lipsei mareelor și a acțiunii curenților litorali. Porțiune de pământ de formă triunghiulară, cuprinsă între brațele unui fluviu și rezultată din depunerile de mâl și de nisip la vărsarea acestuia în mare.
Deltă urbană unică în Europa termenul de deltă urbană nu există în nici un dicționar de specialitate, este o expresie inventantă și bine ticluită de oameni cu multe interese meschine, pentru a nu recunoaște că timp de 27 de ani edilii orașului și ai sectoarelor au stat cu veritabilă mlaștină în buricul orașului.
arie naturală protejată - zonă terestră, acvatică şi/sau subterană, cu perimetru legal stabilit, având un regim special de ocrotire şi conservare, în care există specii de plante şi animale sălbatice, elemente şi formaţiuni biogeografice, peisagistice, geologice, paleontologice, speologice sau de altă natură, cu o mare și deosebită valoare ecologică, ştiinţifică sau culturală;
Toate ariile naturale necesită să beneficieze de o zonă de protecţie perimetrală.
vecinătatea ariei naturale protejate - zona din afara limitei unei arii naturale protejate, care se poate genera un impact asupra ariei naturale protejate de către o activitate, în funcţie de natura, mărimea şi/sau localizarea acesteia;
Parc natural însumează toate ariile naturale protejate administrate pentru protecţia şi conservarea unor ansambluri peisagistice în care interacţiunea componenților mediului natural au creat o zonă distinctă, cu valoare semnificativă peisagistică şi/sau culturală, dar cu o mare diversitate biologică. Se urmăreşte menţinerea și protejarea diversităţii habitatelor speciilor indigene şi peisajului.
specii indigene - speciile de plante şi animale sălbatice care se regăsesc în mod natural în România şi nu ca urmare a introducerii accidentale sau forţate de către om de-a lungul secolelor;
specii invazive - speciile indigene sau alohtone, care s-au introdus accidental ori intenţionat într-o arie şi/sau s-au reprodus cu un aşa succes şi atât de agresiv încât influenţează negativ/domină/înlocuiesc unele dintre speciile indigene, determinând modificarea structurii cantitative şi/sau calitative a biocenozei naturale, caracteristică unui anumit tip de biotop, având efecte disfuncționale și asupra comunităților umane din vecinătate;
Aria naturală Văcărești este un termen sau o expresie inventantă de oameni cu alte interese, pentru că în acest spațiu nu există nici o specie de plante şi/sau de animale sălbatice indigene, ori elemente şi formaţiuni biogeografice cu caracter de unicitate, apoi nu există elemente peisagistice, formațiuni geologice, paleontologice, speologice sau de altă natură, cu un caracter specific și de unicitate care să-i dea o valoare ecologică, ştiinţifică sau culturală deosebită, care să impună instituirea unui regim special de ocrotire şi conservare. Ecosistemele existente în acest spațiu sunt de tip ruderal, fără nici un fel de valoare sau interes științefic sau cultural, ci ele constituie un element de stres și chiar de mare risc pentru comunitățile umane care trăiesc în imediata vecinătate a mlaștinii Văcărești.
Expresia de parc natural urban reprezintă un termen care nu există în nici un dicționar de specialitate, este o expresie inventantă de oameni ce au cu totul alte interese, pentru că într-un mediu înconjurător în care predomină peisaje puternic sau toatal artificializate de către om cum este și această zonă a Bucureștiului, peisaje care nu se pot reproduce în mod natural ci numai ajutate de om, nu se paote implanta nimic natural, pentru că tendința ecosistemelor artificiale care vor fi realizate în așa-zisul parc natural, dacă nu sunt întreținute și protejate în mod constat de către om, tind în mod natural să se ruderalizeze sau să dispară.
Impactul negativ: Parcul Natural Văcărești, având instituit prin Hotărâre de Guvern un regim de exploatare specific ariilor naturale protejate nu este deschis accesului liber și permanent al publicului. Deci el nu este util bucureștenilor și Bucureștiului ca zonă verde.
Populația din vecinătatea acestui Parc Natural va fi agresată permanent de fauna care se urmărește să fie protejată în acest spațiu, respectiv de țânțari, păianjeni, rozătoare de toate tipurile (șoareci, șobolani etc.), câini comunitari și/sau ajunși în stadiu de semisălbăticie, vulpi purtătoare de multiple virusuri, reptile veninoase, batracieni râioși, păsări purtătoare de virusul gripei aviare etc., toate cu risc deosebit pentru viața și sănătatea populației din zonă.
În loc să gândim la modul cum putem transforma această zonă ajunsă în stadiu de maidan părăsit într-o grădină publică modernă, cu efecte benefice asupra microclimatului urban local, dar mai ales într-o zonă plină de farmec și deosebit de utilă populației din zonă, gândim în sistem pervers și decidem ca această zonă să devină treptat un spațiu dezagreabil pentru bucureșteni, un spațiu de risc pentru populație, care într-un timp relativ scurt va trebui desfințat și transformat în spțiu rezidențial și cu o mare valoare imobiliară.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu