Deblocarea grâului: Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Ucraina nu va semna acordul foarte aşteptat asupra deblocării exporturilor de cereale decât cu ONU şi cu Turcia, Rusia trebuind să semneze un acord distinct, a anunţat vineri un consilier al preşedinţiei ucrainene.

"Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia. Noi semnăm un acord cu Turcia şi cu ONU şi ne asumăm angajamente faţă de acestea. Rusia semnează un acord similar cu Turcia şi ONU", a indicat pe Twitter Mihailo Podoleak.

El a avertizat că Ucraina nu va accepta nici o escortă din partea navelor ruseşti pentru exporturile sale şi nici prezenţa vreunui reprezentant al Moscovei în porturile sale, promiţând o "ripostă militară imediat" la orice "provocare" rusească după încheierea acestui acord, potrivit Agerpres.

"Toate inspecţiile navelor de transport vor fi efectuate de grupuri comune în apele Turciei dacă va fi nevoie", a adăugat el.

Pentru semnarea documentului se află la Istanbul ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, şi ministrul apărării Serghei Şoigu.

Acordul asupra cerealelor este foarte aşteptat de comunitatea internaţională, în condiţiile în care aproape 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene de circa cinci luni din cauza războiului declanşat la 24 februarie de Rusia.

Semnarea acestui text major - negociat dur sub auspiciile Naţiunilor Unite şi ale Turciei - este aşteptată să aibă loc în jurul orei 13:30 GMT. Aceasta va avea loc la somptuosul Palat Dolmabahce, pe strâmtoarea Bosfor, în prezenţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, a precizat preşedinţia turcă, potrivit AFP.

Acordul prevede crearea unor coridoare sigure pentru a permite circulaţia navelor comerciale în Marea Neagră, a cărei neutralitate strictă Moscova şi Kievul se angajează să o respecte.

Acesta ar fi iniţial validat timp de patru luni, timp necesar pentru a scoate ceea ce s-a acumulat în silozurile din Ucraina, şi apoi reînnoit automat, scrie AFP.

Acordul „turc” va debloca 35 de milioane de tone de grâu

Dacă se va respecta acordul dintre Kiev și Moscova, produsele cerealiere vor putea pleca din porturile ucrainene, dintre care jumătate în Africa.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, aproximativ 50% din cerealele blocate în porturile ucrainene sunt destinate proiectelor Programului Alimentar Mondial din Africa. 

Riscul ca alimentele să putrezească în porturile blocate de război plasează mai multe țări din Africa subsahariană în pragul foametei. În același timp, criza alimentară deja în desfășurare în Europa a provocat o creștere a prețurilor care nu se va opri. 

Tot conform datelor Națiunilor Unite, în 2019 Rusia a produs 118 milioane de tone de grâu, Ucraina 74. Cele două țări se află pe locul patru și, respectiv, pe locul cinci la producția de grâu, după China, SUA și India.

 

Citește și: 

Rusia și Ucraina, la un pas de semnarea acordului pentru exporturile de cereale

Detaliile despre acordul în curs de dezvoltare, intermediat de Națiunile Unite și Turcia cu Rusia și Ucraina, nu au fost încă divulgate.

Acordul va fi semnat vineri dimineață, la Istanbul, a declarat Direcția de Comunicații a Turciei. Cu toate acestea, sunt așteptate mai multe discuții înainte de semnarea acordului, a avertizat un înalt oficial ucrainean.

”În urma negocierilor se poate semna un document, care va conţine obligaţiile părţilor privind operarea în siguranţă a rutelor de export din Marea Neagră”, a declarat joi seară Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Nikolenko a subliniat că delegația ucraineană ”va sprijini doar acele decizii care vor garanta securitatea regiunilor sudice ale Ucrainei, pozițiile puternice ale Forțelor Armate ucrainene în Marea Neagră și exportul în siguranță a produselor agricole ucrainene pe piețele mondiale".

Antonio Gueterres, în vizită la Istanbul

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a călătorit joi la Istanbul pentru a lucra la facilitarea accesului la produsele alimentare ucrainene și rusești.

Potrivit CNN, părțile au căutat să ajungă la un ”acord care să permită ca alimente și îngrășăminte ucrainene și rusești să ajungă pe piețele globale”, potrivit purtătorului de cuvânt Farhan Haq.

Ucraina și Rusia sunt ambele furnizori importanți de alimente pentru lume

În vremuri normale, Ucraina, cunoscută drept unul dintre coșurile de pâine ale globului, ar exporta aproximativ trei sferturi din cerealele pe care le produce.

Potrivit datelor Comisiei Europene, aproximativ 90% din aceste exporturi au fost expediate pe mare, din porturile Ucrainei de la Marea Neagră. Rusia blochează în prezent accesul maritim în acele porturi, ceea ce înseamnă că milioane de tone de cereale ucrainene nu pot fi exportate în numeroasele țări.

Citește și

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel