Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM, a fost invitat la emisiunea „Dezbateri în sănătate", de pe DC News și DC Medical, unde a vorbit despre industria medicamentelor și accesul pacienților români la acestea.
„La noi, degeaba ajunge medicamentul în nomenclaturi, dacă nu poate fi luat din farmacie.”, a spus Val Vâlcu.
„Acesta este conceptul care nu a fost clarificat de Comisie, încă, fiindcă „acces”, în accepțiunea noastră și a pacienților, este atunci când medicamentul poate fi prescris de medic și pacientul și-l poate lua.
Acum partea de înregistrare este rezolvată prin obținerea autorizației de punere pe piață, dar din cauza diversității, în ceea ce privește legislația fiecărui stat membru al Uniunii Europene și al lipsei de omogenitate, avem situații cum sunt cele din România unde pacienții au acces în termen de 900 de zile, aproape 3 ani, la medicamente noi, nici măcar atunci la toate pentru că accesul pacienților români la medicamente este doar la 51 din 168 care au fost aprobate în perioada 2018-2022.
Practic accesul este extrem de limitat și nu numai pentru pacienții români, pentru pacienții din multe țări membre ale Uniunii Europene.", a spus Dan Zaharescu.
„Să remarcăm și partea plină a paharului. În ultimul an a crescut numărul moleculelor aprobate la compensare și decalajul s-a redus de la o treime, suntem la jumătatea mediei europene, deci a crescut numărul. Era unul din trei, acum unul din două”, a spus Val Vâlcu.
„Este o oarecare îmbunătățire a situației, dar și celelalte țări ale Uniunii Europene avansează, cele care erau înaintea noastră. Deci noi că să ne apropiem de ele ar trebui să avem un ritm și mai accelerat pentru ca să putem spune cu adevărat că s-a îmbunătățit situația și că este ceva cu adevărat palpabil.
„În ceea ce privește întârzierea birocratică sau de înregistrare, aici am văzut și știm că este așa, problema vine de la lipsa de personal a Agenției Medicamentului, una dintre cele mai vitregite din zona aceasta a autorităților de reglementare. Încă din 2007, 2008, când au fost tăiate salariile, personalul s-a împuținat, nu sunt destui funcționari. Președintele ANMDMR spunea că au mai făcut eforturi să atragă lumea.”, a spus Val Vâlcu.
„Efortul a fost vizibil, deci îmbunătățirea situației este evidentă, atât pe zona de analiză a dosarelor de evaluare a tehnologiilor medicale, cât și pe zona de analiză a dosarelor pentru studii clinice, unde se înregistrau niște întârzieri foarte mari. Problema rămâne o problemă de fond.
Până la urmă, o agenție de reglementare are nevoie de personal ultraspecializat și foarte bine pregătit pentru ca să poată face față exigențelor industriei farmaceutice care prin definiție este o industrie foarte puternic reglementată și care are nevoie de oameni cu o calificare superioară care să administreze chestiunile legate de autorizare, de verificare a tehnologiilor.
În mod normal, o agenție de acest tip ar trebui să aibă nivelul de salarizare la nivelul mediu al industriei pe care ea îl reglementează.", a spus Dan Zaharescu la emisiunea „Dezbateri în sănătate", de pe DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu