EXCLUSIV  De ce NU trimite România ajutoare în Valencia. Detaliul neînțeles: Valencia refuză ajutorul și nu acceptă Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene

Valencia - Foto: Agerpres
Valencia - Foto: Agerpres

Valencia, de la dezastru și refuzul ajutorului. Solidaritatea europeană este blocată de Valencia, pentru că, în mod surprinzător, este o regiune autonomă. Deși există un plan european de ajutor în caz de dezastru, numit Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, Valencia a refuzat ajutorul.

Serialul Netflix care a prezis inundațiile din Valencia. A fost lansat în august și pare copy-paste: DANA, 400 litri în 3 ore, Valencia - VIDEO VIRAL

Inundaţiile de proporţii care au avut loc în ultimele zile în sud-estul Spaniei s-au soldat cu cel puţin 211 morţi, potrivit celui mai recent bilanţ comunicat sâmbătă de premierul spaniol Pedro Sanchez.

Echipele de salvare desfăşurate în zonele sinistrate au "localizat şi înregistrat 211 morţi", a declarat Pedro Sanchez în cadrul unei declaraţii instituţionale, precizând că operaţiunile continuă pentru găsirea persoanelor date dispărute.

În plus, Pedro Sanchez a anunţat că executivul său va trimite încă 5.000 de militari în zona afectată din provincia Valencia, din estul Spaniei, dintre care 4.000 vor sosi chiar în această sâmbătă, şi tot atâţia poliţişti, ajungându-se la un total de 10.000 de agenţi din aceste două corpuri, transmite EFE.

În prezent, 15 români sunt dați dispăruți în continuare în Valencia, 6 români au fost confirmați ca fiind în siguranță din lista inițială, iar 4 români au fost declarați morți.

În provincia Valencia, potrivit Știri Diapora, în 2022, numărul estimat al românilor era de 66.000.

De ce "nu sare România în ajutorul Valenciei"

Ei bine, Valencia este o regiune autonomă în Spania, lucru care schimbă mult datele problemei în ceea ce privește ajutorul altor țări, inclusiv a României, pentru cetățenii din Valencia afectați de dezastrul natural din ultimele zile.

Cunoscută oficial sub numele de Comunitatea Valenciană, această regiune se bucură de autonomie politică și administrativă, conform Constituției Spaniei.

Comunitatea Valenciană include provinciile Alicante, Cstellon și Valencia, având capitala la Valencia.

Ca regiune autonomă, Valencia are propriul Parlament, cunoscut sub numele de Corts Valencianes, și un Guvern regional responsabil pentru domenii precum educația, sănătatea și cultura.

Deși există un plan european de ajutor în caz de dezastru, numit Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, Valencia a refuzat ajutorul.

Acest plan european permite statelor membre să își coordoneze resursele și să ofere asistență în situații de urgență, atât în interiorul UE, cât și în afara acetea, dacă o țară solicită ajutor.

Prin acest mecanism, țările membre, dar și alte state participante, își declară disponibilitatea de a oferi ajutor prin Comisia Europeană. Centrul de Coordonare a Răspunsului în Situații de Urgență (ERCC - Emergency Response Coordination Centre) coordonează aceste operațiuni și asigură un răspuns eficient, evitând duplicarea eforturilor și asigurând trimiterea rapidă a resurselor și a echipelor necesare.

România a demonstrat solidaritate și promptitudine în fața situațiilor de criză care au afectat alte țări, intervenind în momente critice și oferind ajutor esențial.

Echipele de salvare române, din Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), au fost mobilizate în repetate rânduri pentru a răspunde nevoilor urgente ale țărilor vecine și partenere, precum Turcia și Grecia, atunci când acestea s-au confruntat cu dezastre naturale.

În cazul cutremurului devastator din Turcia din februarie 2023, România a fost printre primele țări care au trimis echipe de intervenție specializate. Ehipele române alături de câini specializați și echipamente de salvare performante, au acționat neobosit pentru a găsi și salva supraviețuitori din ruinee clădirilor prăbușite.

Pe lângă cutremure, echipele de salvare române au intervenit și pentru a prijini Grecia, una dintre țările grav afectate de incendii de vegetație în fiecare vară. Atunci când Grecia a fost afectată de incendii forestiere devastatoare, România a mobilizat aeronave și pompieri pentru a contribui la stingerea focului și pentru a proteja zonele locuite și patrimoniul natural al țării.

Intervențiile Româniai în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene au demonstrat angajamentul țării față de valorile europene de solidaritate și sprijin reciproc.

România a acționat și în alte situații de criză, oferind ajutor în timpul inundațiilor, incendiilor de pădure și crize umanitare, arătând că este pregătită să ajute oriunde este nevoie, indiferent de distanță sau dificultăți.

Și de această dată, în cazul Valenciei, România a trimis Comisiei Europene modul în care pot ajuta, echipele și echipamentele cu care poate contribui, doar că Valencia a refuzat ajutorul și activarea planului european de ajutor.

Mai mult, nu e vorba că Valencia refuză ajutorul României. Valencia refuză inclusiv ajutorul Spaniei și altor regiuni locale, tocmai pentru că este o regiune autonomă.

Deci, dacă regiunea nu a acceptat ajutorul, nici țara nu poate ajuta. Dacă nimeni nu poate ajuta cetățenii din Valencia, nici România nu-și poate ajuta cetățenii are locuiesc în Valencia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel