Prima săptămână care urmează după praznicul Sfintelor Paşti şi se termină în duminica următoare numită Duminica Tomii (a Sf. Apostol Toma) se numește Săptămâna Luminată.
Săptămâna Luminată este începutul unui timp de sărbătoare care se finalizează după 50 de zile de la Paşti la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).
Săptămâna luminată este sub semnul luminii. Mai mult, prima slujbă din această săptămâna începe prin: Veniţi de luaţi lumină. Iisus Hristos iese din mormânt învăluit în lumina cea sfântă a Dumnezeirii Sale.
Slujbele Bisericii sunt deosebite, în această perioadă, de cele din restul anului liturgic. Toate cântările şi citirile de acum fac referire directă la Învierea din morţi a Mântuitorului Iisus Hristos. De asemenea, slujba înmormântării celor care au murit în timpul acestei săptămâni, indiferent pentru cine ar fi săvârşită, respectiv preot, călugăr sau credincios, este înlocuită de slujba Învierii. Practic, se cântă la mort "Hristos a Înviat !".
O altă particularitate liturgică a acestei Săptămâni Luminate este reprezentată de zilele de miercuri şi vineri, care sunt însemnate în calendar cu "harţi". În mod obişnuit, aceste zile se ține post, însă în Săptămâna Luminată este dezlegare la toate mâncărurile de dulce, pentru bucuria Sfintei Învieri a Mântuitorului Iisus Hristos.
Din Duminica Învierii Domnului, în Biserica Ortodoxă începe o nouă perioadă liturgică a anului bisericesc, numită perioada Penticostarului. Numele acestei perioade - una dintre cele trei mari diviziuni ale anului liturgic (alături de perioada Octoihului şi de cea a Triodului) - vine de la cartea Penticostar, care se foloseşte în mod deosebit în cultul ortodox în perioada dintre Paşte şi Rusalii (50 de zile).
Aceasta perioadă se distinge prin luminozitate, prin frumuseţe, dar şi prin bucurie a întregii creaţii, fapt care se exprimă prin rânduieli cu totul specifice care se săvârşesc în Biserică. Totul reflectă bucuria de a fi împreună cu Mântuitorul Hristos în Biserica Sa. De asemenea, și bisericile se înveşmântează în alb, dar şi veşmintele preoţilor. În toată aceasta perioadă a Penticostarului se cântă în toate împrejurările Hristos a Înviat ! şi cântări de bucurie: Veniţi să ne luminăm popoare! Veniţi să ne bucurăm de Învierea lui Hristos !
În tot acest timp, creştini ar fi bine să se salute cu urarea Hristos a Înviat !, urmată de răspunsul Adevărat a Înviat !'
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu