Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au spus de ce nu se mai fac dezbateri electorale în România.
În cadrul emisiunii „Nod în papură“, la DC News, Val Vâlcu și Alfred Bulai au discutat despre absența dezbaterilor electorale cu ocazia alegerilor din acest an.
„De ce nu sunt dezbateri?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Pentru că dezbaterile au murit de mulți ani în România. Să nu uităm că la ultimele alegeri (n.r. prezidențiale) Iohannis a spus că nu se întâlnește cu doamna Dăncilă. Nu a existat dorință adevărată.
În 2014 a fost ultima dezbatere importantă. De principiu, aceste dezbateri au sens, pentru că e ca o competiție sportivă, e ca și cum ai vrea să câștigi Cupa Campionilor, dar trebuie să joci singur și să dai singur la poartă. E o cultură democratică ce a murit în România. Drama nu e că nu se fac dezbateri, ci că nici nu-și doresc oamenii, în general“, a spus Alfred Bulai.
„Pentru că Facebook-ul ne-a învățat să fim fiecare cu bula noastră, să nu ne confruntăm“, a adăugat Val Vâlcu.
„Și fiecare cu trăsăturile lui. Sunt unii care nu au auzit, dar au de spus ceva. Educația dezbaterii nu mai există de mult. Nici nu a fost foarte serioasă, dar acum a dispărut.
Acum 20 de ani era firesc pentru un jurnalist să cheme politicieni de la vârful partidelor, pe poziții diametral opuse, să facă dezbateri. Acum toți vor să fie singuri sau cu prietenii, în care inclusiv jurnaliștii să fie de acord cu ei și să fie confortabil.“, a spus Alfred Bulai.
„În 2004, TVR-ul a organizat dezbaterea prezidențială și a chemat jurnaliști din afară. La fel și în 2009“, a spus Val Vâlcu.
„Cea mai bună campanie din România a fost în 2000. A fost un spectacol electoral în 2000 tocmai pentru că am cunoscut candidații, au fost provocați electoral, au fost amuzanți. Te uitai ca la un spectacol.
Asta ar trebui să fie o campanie electorală, să vezi candidații care sunt mai inteligenți, care au simțul umorului. A fost cineva în spate care a gândit proiectul. Astăzi nu mai există dezbateri, critica este slăbuță și vorbim despre orice în afară de proiecte“, a mai zis Alfred Bulai.
„În 2006 a ajuns Facebook la noi. Ăsta e modelul! Fiecare în bula lui“, a completat Val Vâlcu.
„Fiecare în spațiul lui, cu prietenii lui, se validează singur“, a spus Alfred Bulai.
„Iar pe opozant îl blochează“, a mai zis Val Vâlcu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu