EXCLUSIV  De ce e importantă Insula Șerpilor? Ioan Mircea Pașcu, după mișcarea Turciei: Are, totuși, această vulnerabilitate

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Insula Șerpilor a fost unul dintre primele obiective pe care armata rusă și-a propus să le cucerească atunci când a lansat invazia în Ucraina. Ioan Mircea Pașcu a fost invitat la Defense România, unde a vorbit despre importanța strategică a acestei insule.

Ioan Mircea Pașcu, ministru al Apărării între 2000 și 2004, a fost prezent la Defense România, unde a vorbit despre dorința atât a rușilor, cât și a ucrainenilor de a controla Insula Șerpilor, un important punct strategic la gurile Dunării: 

„Tocmai importanța Insulei Șerpilor a determinat efortul ucrainean de recucerire a acesteia. Ea este plasată exact în dreptul gurilor Dunării, de unde pot fi monitorizate gurile Dunării, dar și atacate cu echipamente care pot fi instalate acolo. Situația în Marea Neagră a devenit importantă în sensul că, ținând seama de conflict, Turcia a închis strâmtorile și singura intrare/ieșire din Marea Neagră o reprezintă Dunărea. Un control al gurilor Dunării le dă rușilor posibilitatea să gestioneze accesul în și din Marea Neagră.

Această chestiune e considerată de ruși a fi foarte importantă, iar ucrainenii, la rândul lor, nu-și permit să cedeze insula rușilor. Rămâne un element care pune în discuție orice ar putea face acolo rușii. E o insulă mică și nu ai unde să ascunzi echipamentele militare și să începi să construiești buncăre care să se deschidă numai când e nevoie să tragi cu racheta. Nu, ce amplasezi, amplasezi pe insulă și ea poate să fie spulberată. E chestiune cu dus-întors. Are potențial, are valoare ofensivă, dar din punct de vedere defensiv este foarte vulnerabilă“, a spus Ioan Mircea Pașcu.

Agresiunea rusă în Ucraina, efecte dure pentru țările din regiune. Hartmann: S-a intrat într-o nouă fază

Analistul de politică externă H. D. Hartmann a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, la emisiunea Geostrategica, despre efectele economice grave pe care conflictul din Ucraina, în faza actuală de război de uzură, le are asupra Europei și în special asupra țărilor de pe Flancul Estic:

„În acest moment, din nefericire pentru Ucraina și pentru țările din jur, Republica Moldova, România, Polonia, țările baltice, s-a intrat într-o fază de uzură a războiului în care mai trage unul cu 30 de rachete, mai răspunde celălalt, mai eliberează un sat, etc. Acest tip de război de uzură distruge economia locului și are influențe deosebit de dure asupra țărilor din jur pentru că este creator permanent de instabilitate.

Este clar că Rusia și Ucraina nu mai au niciun fel de discuții despre așa-zisa pace, e clar că cele două poziții sunt ireconciliabile, declarațiile lui Zelenski de pe 9 mai au confirmat că Ucraina nu va mai ceda din acest moment, că se merge pe cerința maximalistă de retrocedare imediată a oricărui teritoriu ucrainean ocupat de Rusia, inclusiv Crimeea, ceea ce duce, practic, la un blocaj de lungă durată a acestui conflict (...), “, a spus H. D. Hartmann (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel