Datorie publică România. Câciu: Un jaf de peste 45 miliarde euro!

Foto: Nataliya Vaitkevich - Pexels
Foto: Nataliya Vaitkevich - Pexels

Economistul Adrian Câciu face o analiză asupra datoriei publice a României. 

"Datoria publică a României a crescut cu 33,7 miliarde euro în ultimele 21 de luni (guvernare de dreapta). Fiecare român este mai dator cu 1.750 de euro, inclusiv copiii.

Datoria publică a crescut de la 76,6 miliarde euro(octombrie 2019) la 110,3 miliarde euro (iulie 2021).Viteza de creștere a datoriei publice este dublă fața de viteza de creștere a PIB. Suma suplimentară plătită de România ca dobânzi pe seama datoriei nou create de incompetenta guvernamentală este de 1,2 miliarde euro/an respectiv circa 12 miliarde euro la final.

Cu 12 miliarde euro România putea face multe, nu mai lua bani cu împrumut prin PNRR, făcea autostrăzi, scoli și spitale, creștea pensii și alocații și dezvolta economia de producție.

Abordarea guvernamentală a făcut ca acești 12 miliarde euro sa fie risipiți pe dobânzi. Dar... comisioanele oficiale pentru această datorie de 33,7 miliarde euro plus 12 miliarde dobânzi sunt de peste 1 miliard de euro.

La cine au ajuns banii? Și cât din acești bani s-au întors ca parandărăt șpagă pentru plasamente de succes? Sub ce formă, în ce conturi, prin ce fluxuri, în ce tip de instrumente mobiliare?Risipă și furt.Cu 33,7 miliarde euro făceai o țară, dacă erai patriot.

Ei au ales sa jupoaie țara de 33,7 miliarde euro plus 12 miliarde euro dobânzi. Un jaf de peste 45 miliarde euro!", a scris economistul Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.

Ministerul Finanţelor a atras, marţi, 45 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni

Ministerul Finanţelor a atras, marţi, 45 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de luni, când a împrumutat 706 milioane de lei, la o dobândă de 3,65% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 76 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 45 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în valoare de 90 milioane de lei.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna septembrie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 2,7 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 405 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni, transmite Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel