Judecătorul care a fost exclus din magistratură pentru postări pe rețelele de socializare, Cristi Danileț, a postat un mesaj în care vorbește despre modelele sale din viață.
„Am avut trei modele în viaţă”, a început Danileț postarea de pe Facebook. „Tatăl meu, Ioan Danileţ, cizmar de meserie, pe care l-am iubit enorm, pentru ordinea şi disciplina insuflată încă de mic în cadrul unei educaţii «spartane» pe care am primit-o şi pentru care îi sunt recunoscător. Nu a fost membru de partid. Era un critic public al conducerii cooperativei meşteşugăreşti. Ascultam Radio Europa Liberă la radio, împreună. Acum 8 ani am avut onoarea să facă Marea Trecere în braţele mele”.
Al doilea model în viață al fostului judecător este antrenorul de arte marțiale. „Maestrul meu de arte marţiale, sensei Florentin Gheorghe Loghin, acum 7 Dan în Karate, căruia îi port o stimă profundă: încă din perioada adolescenţei mi-a îndreptat paşii către spiritualitate şi filosofie, un drum pe care mai am de mers şi pe care, din fericire, el îmi este alături”, a continuat Danileț.
Ultimul nume menționat de fostul magistrat a fost cel al lui Tudorel Toader. „Profesorul meu din facultate, Tudorel Toader, care mi-a insuflat pasiunea pentru dreptul penal: cursurile şi seminariile cu el sunt memorabile, iar carte sa am recomandat-o tuturor studenţilor şi practicienilor din jurul meu. Drumurile noastre s-au intersectat apoi de mai multe ori (şi când a fost decan, şi când a fost judecător CCR, şi când a devenit Rector), până la un moment dat (când a devenit ministru)”, a conchis bărbatul originar din județul Suceava, dând de înțeles că relația dintre ei s-a terminat în februarie 2017.
Comisia Europeană a reacționat după ce judecătorul Cristi Danileţ a fost exclus din magistratură de către CSM. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene în România a precizat pentru Știrile ProTV că această instituție urmărește „cu o serioasă îngrijorare” cazul magistratului român. Mai mult, purtătorul de cuvânt a mai precizat că acest caz va fi monitorizat în contextul MCV și al raportului anual privind statul de drept în România.
„Urmărim cu serioasă îngrijorare ultimele evoluții privind măsurile disciplinare împotriva judecătorilor români. Asigurarea independenței judecătorilor este o obligație a statelor membre, conform tratatelor, și un element cheie al statului de drept. Consiliul Superior al Magistraturii, a cărui sarcină este apărarea independenței justiției, este responsabil de aplicarea regulilor privind libertatea de exprimare a magistraților, privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, precum și a normelor care se aplică vieții private”, a transmis reprezentantul Comisiei Europene în România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu