Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a vorbit, la DCNews LIVE, marți, despre aspecte importante din Cernăuți.
Întrebat cum a fost la Mănăstirea Bănceni, primarul Sectorului 1 a răspuns: ”Copleșitor, sincer să fiu nu am mai văzut o astfel de atmosferă. Să vezi undeva la 500 de copii orfani, îngrijiți de măicuțe și de călugări. Condițiile de locuit erau mai bune decât la un hotel de patru stele. Măicuțele erau cu suflet mare. Acei copii, chiar dacă nu vorbeau limba română când au ajuns acolo, în acea locație, după 1-2 ani, au început să ne vorbească limba. Toată stima, tot respectul pentru acei oameni care pot să-și aloce o perioadă importantă din viața lor pentru copiii care au fost abandonați la naștere.”
Daniel Tudorache a afirmat că ”românii din Cernăuți sunt parcă rupți de noi, de țara noastră. Tot căutăm forme legale ca să putem să-i ajutăm.”
Cursă aeriană București-Cernăuți
Primarul a declarat: ”Noi ne chinuim plăcut să ducem oameni de afaceri, mă refer mai ales la o firmă de transport, mai concret la transport aerian, vrem să deschidem o cursă București-Cernăuți. Dar gândiți-vă că noi nu avem nici măcar o cursă aeriană cu Ucraina. E cumplit pentru românii din Bucovina de Nord.”
Românii din Ucraina, abandonați. Ambasadorul SUA, declarație uluitoare
”Ei se simt și mai abandonați pentru legea faimoasă a învățământului prin care, gradual, se va scoate învățământul în limba maternă. Părerea mea este că acea lege a fost dată pentru ruși, dar ne afectează și pe noi. Ce m-a surprins cel mai tare a fost acea reacție a ambasadorului SUA la Kiev, după promulgarea legii. El a ieșit, s-a bucurat, a zis că e o lege foarte bună.” a mai spus Tudorache.
”Noi suntem aliați cu americanii numai atunci când le convine lor. E adevărat, e dur ce spun, dar, dacă suntem parteneri, trebuie să fim de la început la sfârșit. Asta e, suntem o țară mică și nu știm să ne impunem punctul de vedere.” a mai spus primarul Sectorului 1.
De unde au avut banii
”Acea mănăstire a fost construită în 6 ani. Unul dintre călugări era din Sectorul 4 (n.r. Părintele Sava, călugărit acum 12 ani), venit acum 12 ani. Tot ce scria în acea mănăstire era în limba română. Eu stăteam și mă gândeam, era foarte mare acea mănăstire și fusese construită în șase ani. Eu mă gândeam ce se întâmplă cu catedrala noastră, ne chinuim de atâția ani să o contruim. Stăteam și mă gâdeam de unde au avut banii. Aveau o proprietate de 80 de hectare, întrețineau acei copii, 500 de copii, avea un hotel și stăteam și mă gândeam de unde au banii. Biserica Rusă investește foarte mult în bisericile românești”, a povestit Daniel Tudorache, care a subliniat că ”biserica era foarte frumoasă, senzațională”. El a precizat că e o politică a Rusiei de a sprijini bisericile surori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu