Dan Negru, cunoscutul prezentator TV, a transmis un mesaj emoționant către profesorii de religie din școli, după canonizarea Părintelui Cleopa, care a avut loc săptămâna aceasta.
Într-o postare pe Facebook, Dan Negru a îndemnat profesorii de religie din școli să-l amintească mai des pe Părintele Cleopa elevilor. Acesta a subliniat că filosofia acestui mare duhovnic român este un model de înțelepciune, comparabilă cu învățăturile marilor tradiții spirituale, precum budismul.
„Mă bucură nemurirea Părintelui Cleopa prin canonizarea de săptămâna aceasta! Îi îndemn pe profesorii de religie să-l amintească mai des elevilor”, a scris Negru pe Facebook..
Prezentatorul a lansat un apel și către părinții care sunt deranjați de educația religioasă în școli.
„Părinților ofensați de religia din școli le-aș spune că filosofia Părintelui Cleopa este la fel de frumoasă ca cea budistă, pe care o share-uiți pe social media. Opozanții religiei de la noi sunt supărați pe religia noastră, dar admiră orice vorbă spusă de vreun guru. Pentru că e greu să rămâi tu însuți când toți ceilalți vor să te facă altceva…”, a continuat el, subliniind că este important să păstrăm autenticitatea și tradițiile noastre.
Dan Negru a încurajat oamenii să-l descopere pe Sfântul Cleopa. Postarea a fost însoțită de o fotografie a Părintelui Cleopa, realizată „acasă”, la Mănăstirea Sihăstria, alături de Părintele Vasile, care l-a cunoscut îndeaproape pe marele duhovnic. Această imagine simbolizează legătura profundă dintre învățăturile Părintelui Cleopa și locurile care i-au marcat viața și activitatea duhovnicească.
Dan Negru a citat și un fragment din învățăturile Părintelui Cleopa, care reflectă înțelepciunea sa profundă despre viață și moarte: „Aţi auzit ce suntem? Umbra norului pe pământ şi altceva nimic. Nu pune bază pe faptul că azi eşti sănătos, că eşti frumos, că eşti bogat sau că eşti tânăr! Astea sunt umbre şi vise. Viaţa noastră e un vis, scurt și trecător, și tot ce luăm cu noi când plecăm este ceea ce avem în inimă. De asta e mai valoroasă inima cu iubire decât mintea cu cunoștințe.”
Canonizarea Părintelui Cleopa se încadrează în cadrul sărbătoririi celor 100 de ani de la adoptarea deciziei Sfântului Sinod de ridicare a Bisericii Ortodoxe Române la rang de Patriarhie. Această sărbătoare a fost marcată marți, 4 februarie, iar luni, 3 februarie, a avut loc ultima slujbă de pomenire pentru cei 16 sfinți români canonizați anul trecut de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Printre cei canonizați se numără și Părintele Cleopa, alături de alți 15 cuvioși și preoți mărturisitori din secolul XX, ale căror viață și învățături au fost recunoscute și omagiate. Sfinții au fost incluși în Calendarul Ortodox 2025, iar anul viitor vor avea loc ceremonii locale de proclamare a sfințeniei lor în eparhiile care au avansat argumentele pentru canonizarea acestora.
Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofian de la Antim (16 septembrie);
Sfântul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae (4 octombrie);
Sfântul Preot Mucenic Constantin Sârbu (23 octombrie);
Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop (28 noiembrie);
Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătuşu (22 iulie);
Sfântul Cuvios Paisie de la Sihăstria (2 decembrie);
Sfântul Cuvios Cleopa de la Sihăstria (2 decembrie);
Sfântul Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeţ (6 iulie);
Sfântul Cuvios Serafim cel Răbdător de la Sâmbăta de Sus (20 decembrie);
Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction de la Cluj (8 martie);
Sfântul Cuvios Mucenic Gherasim de la Tismana (26 decembrie);
Sfântul Cuvios Mucenic Visarion de la Lainici (10 noiembrie);
Sfântul Cuvios Calistrat de la Timişeni şi Vasiova (10 mai);
Preot Mucenic Ilarion Felea (18 septembrie);
Sfântul Cuvios Iraclie din Basarabia (3 august);
Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia (8 august).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News