Cutremure România. INFP, informații de ultima oră: Seismul de 5,7 a fost urmat de 94 de replici. Vor fi montate trei stații seismice în județul Gorj

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Reprezentanții Institutului Național de Fizică a Pământului au făcut mai multe declarații, după cele două cutremure care au avut loc în România, în ultimele zile, în zona Gorjului.

"Ieri, cutremurul de 5,7 a fost urmat de 94 de replici până în prezent. Seismul s-a simţit pe o arie mare, până în Serbia, Ungaria, Cluj, zona de nord a României", a anunţat directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.

"Cea mai mare activitate seismică înregistrată în zonă, în decurs de 200 de ani"

"Este o zonă seismică cunoscută de noi de seismologi. Are o activitate, în general, slabă şi moderată. Ceea ce s-a întâmplat, ieri şi alaltăieri, este o intensificare deosebit de mare a acestei activităţi în zonă. Este cea mai mare activitate seismică înregistrată în decurs de vreo 200 de ani, de când avem noi înregistrări. A reprezentat o surpriză, calculele noastre indicând pentru această zonă o magnitudine maximă în jur de 5,5.

Practic, s-a depăşit această magnitudine şi, în acelaşi timp, a fost şi un şoc dublu: au fost două cutremure cu magnitudini mari, peste 5. S-a întâmplat o singură dată în istorie, cu vreo 80 de ani în urmă, în 1943, când cutremurul înregistrat, în zona, a fost de 5,2.

Este clar că a fost o intensificare pronunţată a activităţii şi bineînţeles că aceasta va schimba puţin harta de hazard seismic pentru zona respectivă, în sensul că, pentru viitor, vom avea avea în vedere cutremure mai mari decât cele pe care le ştiam noi. Să zicem până în 6. Trebuie făcut un studiu ca să vedem exact", a declarat Mircea Radulian.

"Se poate întâmpla să ai cutremure mai mari care nu pot fi prevăzute"

"Aceste cutremure, care apar mai rar, întotdeauna apar pe un fond pe care este foarte greu să le previi. Se poate întâmpla, la un moment dat, să ai cutremure mai mari - nu vorbesc despre România acum - care nu pot fi prevăzute", a mai spus seismologul.

"Este puţin probabil să avem o influenţă din Turcia"

"Cred că este puţin probabil pentru cutremurele din Târgu Jiu să avem o influenţă din partea evenimentelor din Turcia pentru că sunt, totuşi, cutremure mari, peste 5. De obicei, această influenţă la distanţă mare se referă la cutremure mici în zone foarte sensibile, în sensul că sunt gata să producă nişte cutremure", a spus Mircea Radulian.

"Aparatura nu prezice, ci înregistrează mişcarea de la momentul în care se produce", a spus Constantin Ionescu.

De ce nu au fost prezise cele două cutremure

"Aceste sisteme de forţe care apar în scoarţa terestră au un caracter neliniar, nu evoluează după un mod uşor de prezis, au un caracter complex, haotic. Şi, atunci, e greu să spui cu exactitate, neavând date  suficiente la acele adâncimi, ce se va întâmpla exact în viitor. Acum, mă aştept să scadă din ce în ce mai mult activitatea seismică", a spus Mircea Radulian.

De asemenea, specialiștii au anunțat că se vor monta trei stații seismice în județul Gorj, care pot completa actuala reţea. Pe lângă acestea, se vor instala şi cinci staţii de GPS cu ajutorul cărora vor fi monitorizate mişcările de deplasare ale faliilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel