Au trecut 41 de ani de la cutremurul din 1977. Ziua de 4 martie era într-o zi de vineri, în ajun de sâmbăta morților. Lună plină. La TVR se difuza filmul bulgăresc "Dulce și amar". La 21:22 România s-a cutremurat. 55 de secunde de coșmar. Nicolae Caușescu se afla în Nigeria. 7,2 grade pe Richter. Epicentrul, în Vrancea, la o adâncime de 110 kilometri. Mari personalități ale lumii artistice și-au găsit sfârșitul printre dărâmături.
Toma Caragiu și-a găsit sfârșitul sub ruinele blocului Continental, unde locuia la etajul doi. Avea 51 de ani, iar dacă ar fi acceptat invitaţiile mai multor colegi de a merge la Capșa ar fi scăpat. Actorul aștepta un telefon de la soția sa, la orele 21,30. Cutremurul a început la 21:22.
Alexandru Bocăneţ, unul dintre cei mai reputați regizori din TVR, care colabora cu Toma Caragiu, a decedat sub ruine alături de marele actor. Acesta venise acasă la Toma Caragiu pentru a discuta despre colaborările pe plan artistic.
Doina Badea, împreună cu soţul ei şi cei doi copii erau extrem de bucuroşi. Primiseră un apartament în blocul Continental, care s-a prăbuşit la cutremur. Doina Badea ava 37 de ani.
Veronica Porumbacu, poetă. La 56 de ani, cutremurul i-a adus sfârşitul, alături de soţul ei.
Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatra, în fata blocului Scala, care s-a prăbușit.
Daniela Caurea, scriitorii A. E. Baconsky, Mihail Petroveanu, Nicolae Vatamanu şi Viorica Vizante, actriţa Eliza Petrăchescu, pianistul Tudor Dumitrescu, istoricul literar Ioan Siadbei, mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu, cântăreaţa Filofteia Lăcătuşu, scenograful Liviu Popa şi fizicianul Florin Ciorăscu.
În București s-au prăbuşit 32 de blocuri şi clădiri înalte, iar alte 130 au fost grav avariate. Clădirile care au picat au fost cele de la Lizeanu, colţ cu Ştefan cel Mare, Continental-Colonadelor, Dunărea, Scala, Casata şi Nestor.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu