Curtea Supremă a Irlandei respinge încercarea Facebook de a bloca un caz la CJUE

Curtea Supremă a Irlandei a respins vineri încercarea Facebook de a bloca un caz care ar putea reglementa dacă reţeaua de socializare online poate continua să trimită date personale ale cetăţenilor Uniunii Europene către SUA, transmite Reuters.

Cazul, lansat de avocatul şi activistul austriac Max Schrems, care a contestat o decizie din anul 2000 a Comisiei Europene, este cel mai recent care pune sub semnul întrebării gradul de protecţie oferit de metodele folosite de companiile tehnologice pentru a transfera în afara UE date despre consumatorii europeni.

În consecinţă, la 9 iulie Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) se va pronunţa asupra legalităţii metodelor folosite pentru transferul de date, printre care 'clauzele contractuale standard' şi acordul Privacy Shield. În primăvara anului trecut, Înalta Curte de la Dublin a dispus ca acest caz să fie trimis CJUE.

CJUE a invalidat, în toamna lui 2015, cadrul juridic care acoperă transferul de date personale din UE către SUA, într-un caz în care a fost implicată compania Facebook. Instanţa europeană i-a dat astfel dreptate avocatului şi activistului austriac Max Schrems. Comisia Europeană apreciase că SUA asigură un 'nivel de protecţie adecvat' datelor cu caracter personal transferate peste Atlantic.

După dezvăluirile făcute de Edward Snowden legate de practicile de supraveghere în masă ale serviciilor de informaţii din SUA, Schrems a depus o plângere la Autoritatea irlandeză pentru protecţia vieţii private, care însă i-a respins plângerea. Plângerea fusese depusă la Dublin întrucât în capitala irlandeză se află sediul pentru Europa al Facebook.

În primăvara lui 2015, autorităţile de protecţie a datelor din Franţa, Belgia, Germania, Olanda şi Spania au lansat o anchetă asupra politicii de confidenţialitate a reţelei de socializare online Facebook. A fost vizată mai ales creşterea transferului de date între mai multe aplicaţii, cum ar fi Instagram sau WhatsApp. Ancheta a fost coordonată de autorităţile olandeze. 

Contestaţia în justiţie depusă de Max Schrems a avut drept rezultat abandonarea de către Comisia Europeană a fostului său cadru de protecţie a datelor Safe Harbour şi înlocuirea sa cu noul sistem Privacy Shield, care include 'clauzele contractuale standard'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel