Geminidele sunt deja vizibile pe cer.
Fiți pregătiți pentru unul dintre cele mai spectaculoase evenimente ceresti ale anului - ploaia de meteoriți Geminide! Remarcabilă pentru intensitatea sa, această ploaie de meteoriți poate oferi privitorilor aproximativ 120 de stele căzătoare pe oră, cu condiția să fie observată dintr-un loc întunecat, fără poluare luminoasă, recomandă cei de la Earth Sky.
Perioada de vizibilitate a Geminidelor se petrece între 4 și 20 decembrie, atingând apogeul în noaptea de 14 spre 15 decembrie. Cea mai propice perioadă pentru a le admira este cuprinsă între orele 22:00 și 2:00 dimineața. Un aspect interesant al acestui fenomen este că, spre deosebire de majoritatea ploilor de meteoriți, Geminidele nu provin de la o cometă.
De fapt, acești meteori, cunoscuți sub numele de Geminide, provin dintr-un asteroid denumit 3200 Phaethon, care orbitează mai aproape de Soare decât orice alt asteroid cunoscut. Numele asteroidului este inspirat de fiul zeului grec al Soarelui, Helios. Ceea ce face Geminidele remarcabile este faptul că particulele de praf pe care le generează sunt mai dense decât cele ale meteoriților obișnuiți.
Astfel, în momentul în care aceste particule pătrund în atmosfera Pământului și ard, ele au tendința de a exploda în fragmente mai mici, comparativ cu alți meteoriți. Această descompunere mai lentă conferă Geminidelor un spectacol deosebit pe cerul nopții, făcându-le mai ușor de observat.
Așadar, găsiți un loc întunecat, departe de luminile orașului, priviți cerul pe timp de noapte și lăsați-vă cuceriți de frumusețea ploii de meteoriți Geminide!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu