Cum să faci față mâncatului compulsiv fără diete restrictive. Bilic: Ce să nu faci vreodată

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Într-o postare pe pagina de Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre mâncatul compulsiv. 

Mihaela Bilic a explicat că mâncatul compulsiv apare din nevoia de confort emoțional, nu din foame, și este declanșat de factori precum stresul și anxietatea. Pentru a-l preveni, recomandă evitarea dietelor restrictive, reducerea porțiilor și consumul moderat din toate alimentele.

Ce ne facem cu mâncatul compulsiv

Tuturor ni s-a întâmplat să înfulecăm pe nerăsuflate un pachet de chipsuri sau o tabletă de ciocolată- nu de foame, ci pentru efectul de calmare! Mâncatul impulsiv este o nevoie necontrolată de a consuma urgent un aliment care ne place, ca să obținem o stare de bine imediată.

Și de ce ar fi o problemă? Pe lângă numărul mare de calorii pe care le înghițim, cel mai mult ne sperie senzația de pierdere de control, faptul că nu ne putem opri, parcă am fi posedați de mâncare! Compulsiile alimentare pot avea multe cauze: stres, anxietate, oboseală, disconfort, emoții dificile, stimă de sine scăzută, depresie, lipsă de somn.

Compulsiile alimentare pot fi evitate prin câteva schimbări de obiceiuri și stil de viață. Țineți cont că este interzis să ne interzicem! Dietele restrictive induc frustrare, care se acumulează și declanșează derapaje alimentare, urmate de senzație de vină, alte interdicții și din nou compulsii. Ca să rupem acest cerc vicios e mai sigur să reducem porțile și să mâncăm din toate câte un pic, fără interdicții", a scris medicul nutriționist. 

2. Sursa foto... (mancare-4_26350500.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

„Abținerea de la mâncat pe o perioadă lungă nu e constructivă"

Mihaela Bilic recomandă evitarea abținerii prelungite de la mâncare, deoarece duce la pierderea controlului. Este mai bine să consumăm o gustare decât să mâncăm excesiv seara. De asemenea, sfătuiește să nu păstrăm alimente tentante la îndemână și să optăm pentru variante mai sănătoase, precum iaurt, ouă fierte sau ciocolată neagră.

„Nici abținerea de la mâncat pe o perioadă lungă nu e constructivă. Ca să ne fie cu adevărat foame ar trebui să treacă 3-4 ore de la masă; însă dacă au trecut prea multe ore, e greu de crezut că ne putem controla. Mai bine o supă sau un covrig la gustare, decât tot frigiderul la masa de seară.

Și dacă tot vorbim de organizare, întotdeauna veți mânca ce aveți la îndemână. Cea mai sigură metodă să evitați chipsurile și ciocolata este să nu le cumpărați! Nu țineți produse ispititoare în sertarul de la birou, pe noptieră sau în mașină. Dacă tot mâncăm compulsiv, măcar să nu fie bogat în calorii.

Ronțăielile dulci și sărate au în medie 500cal/100g, deci aveți grijă să vă înconjurați de produse dietetice și neatrăgătoare: friptură rece, castraveți murați, ouă fierte, iaurt, legume, cereale expandate, prune uscate și ciocolată neagră…că tot e bogată în magneziu!", a scris Mihaela Bilic. 

„Cel mai grav element este mâncatul pe ascuns"

Medicul nutriționist avertizează că mâncatul pe ascuns agravează compulsiile alimentare și emoțiile negative. Aceasta recomandă să nu mâncăm singuri și să conștientizăm că problema este emoțională, nu nutrițională. Compulsiile dispar când ne acceptăm și renunțăm la auto-pedepsire prin diete stricte.

„Cel mai grav element al unei compulsii alimentare este mâncatul pe ascuns, fără să ne vadă nimeni. Izolarea și evitarea agravează emoțiile negative și încurajează comportamentul auto-destructiv. Cel mai simplu și eficient lucru pe care trebuie să-l faceți este să nu mâncați singuri!

Episoadele de bulimie nu au loc cu martori, deci folosiți-vă de prezența celor din jur ca să vă păzească de voi. Nu contează dacă este familia, colegii de la birou, străinii dintr-o cantină sau dintr-un parc, important este să fie lume în jur când mâncați.

Nu neglijați nici partea psihologică- ne folosim de mâncare, dar problema nu este nutrițională, ci emoțională. Acoperim cu mâncare sentimente și senzații pe care nu le cunoaștem sau care ne sperie. Emoțiile se trăiesc și se confruntă. Trebuie să vă acceptați și să vă înțelegeți, compulsiile alimentare vor dispărea când vă împăcați cu propria ființă. Și încetați să o pedepsiți cu o nouă cură de slăbire!", a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe pagina de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel