Lupta pentru un loc în Consiliul de Administrație al TVR se dovedește la fel de aprigă ca și cea întâlnită în viața politică. Cei 20 de candidați validați pentru cele două posturi din CA al TVR privesc disputa cu multă seriozitate, ei încercând să-și atragă susținători cu mesaje și materiale electorale atent elaborate.
Marina Almășan afirmă că, deși până acum, și-a păstrat ”rangul de soldat”, și ea ascunde în raniță, ca toți ceilalți ”,un baston de mareșal”, amintindu-le ”alegătorilor” că, mai nou, are ”un iubit miliardar”, astfel încât banii și avantajele materiale nu vor deveni pentru ea tentații.Pentru cei care ar dori să înțeleagă motivele care o îndeamnă să candideze la un loc în CA al TVR, Marina Almășan le oferă răspunsul: ”Faţă de ei (oamenii instituției alături de care a lucrat - n. r.), faţă de VOI, am o imensă datorie care mă determină să mă implic. Nu voi înşira o listă de intenţii şi vorbe goale, pentru că nu cred în promisiunile electorale. Voi spune doar că, primind girul încrederii voastre, nu voi face decât să extrapolez, la nivelul întregii televiziuni, tot ceea ce a funcţionat atâţia ani pe “teritoriul“ meu: dorinţa de a obţine producţii de calitate şi audienţă, în condiţiile unei eficienţe economice depline. Iar pentru salariaţii TVR voi aplica aceleaşi reguli pe care le aplic, de 22 de ani, în interiorul propriei echipe. Oamenii trebuie să vină cu plăcere la muncă, să aibă satisfacţia lucrului în echipă, să simtă plăcerea victoriei, să fie liberi dar, în acelaşi timp disciplinaţi, să fie răsplătiţi în funcţie de implicarea lor şi, mai ales, să fie mândri că trudesc sub un pavilion învingător!”, își motivează Marina Almășan candidatura în CA.
Nici Vasile Arhire nu lasă garda jos și se declară un militant înfocat pentru schimbarea situației și a imaginii TVR, care este ”blamată” în prezent, iar angajații suferă fiind ”umiliți și acuzați pe nedrept de neprofesionalism”.
”Un alt lucru care mă preocupă, şi de la care voi începe munca în C.A., este INFORMAREA CORECTĂ A SALARIAŢILOR ASUPRA PROBLEMELOR INSTITUŢIEI. Fiecare dintre noi trebuie să cunoască cu exactitate Hotărârile Consiliului de Administraţie, nu doar frânturi şi fraze generale sau presupuneri din surse diverse şi neautorizate”, promite Vasile Arhire, precizând că acțiunile pe care și le propune se bazează pe o serie de valori precum seriozitate, responsabilitate, profesionalism, performanță, respect, unitate.
În schimb, Luminița Velciu, susține ”Recurs la morală”. Condamnând multele întârzieri de salarii de-a lungul anilor, din cauza unor nereguli financiare, de care responsabil este un contracandidat de-al său, Luminița Velciu vrea să se trezească într-o instituție competitvă și, la fel ca ea, toți colegii săi: ”Eu m-am hotărât să mă trezesc. Am stat deoparte aşteptând să triumfe bunul simţ. Nu s-a întâmplat. Prin mesajul meu nu vă cer votul. Vă spun doar că m-am hotărât să vă reprezint, dacă ceea ce ştiţi că sunt şi pot merită încrederea voastră”. Lumința Velciu le oferă angajaților TVR o tranzacție onorantă: ”E un târg cinstit: mă onoraţi cu încrederea voastră, iar eu vă dau în schimb priceperea mea. Acceptaţi?”.
Valentin Nicolau vine în fața alegătorilor cu dovezi din primul său mandat. ”Cu siguranţă nu sunt un magician, dar ştiu că se poate ieşi din situaţia disperată în care se află TVR. Nu-mi place şi nu ştiu să alerg după sinecuri şi ciubucuri, însă îmi plac provocările şi gustul succesului”, susține acesta în mesajul său electoral. Dezvăluind că ”nu-i place minciuna, hoţia, puturoşenia, şmecheria, dezordinea şi mizeria – fizică sau morală –”, spune că evită să lucreze cu oamenii cărora le plac aceste lucruri și dorește să lupte pentru ”redobândirea demnitaţii profesionale şi umane”.
Un alt candidat este Grigore Manea. El vine în fața alegătorilor cu o serie de promisiuni ce vizează transparența și corectitidinea deciziilor luate de noua conducere, suferind alături de TVR, care a fost ”furată și siluită de mai toate administraţiile de-a lungul timpului”.
Niculae Răzvan-Ion vrea să atragă voturi transmițând un mesaj electoral bazat pe puterea celor mulți: ”Este nevoie de tine... de mine... de noi toți pentru a se face iar televiziune”.
Cât despre Tudor Călin Zarojanu, el se declară un reprezentant al celor pentru care salariul nu reprezintă ”bani de buzunar”, al celor pentru care pierderea locului de muncă echivalează cu o ”catastrofă”, condamnând, în același timp, tăcerea celor din conducerea TVR care au ripostat ”extrem de rar şi extrem de slab la toate zoaiele” care au fost aruncate asupra instituției naționale.
Stelian Damov vrea încrederea colegilor săi, deoarece are speranța ca TVR poate fi relansat numai din interior, deși nu este un lucru facil, mizând pe forța faptelor: Voi acționa (...), Voi lupta (...), Voi promova (...).
Un alt candidat, Iolanda (Miricioiu) Mureşan, dorește ca, după 20 de ani de când TVR i-a devenit o a doua casă, să continue lupta pentru siguranța tuturor salariaților din TVR, potrivit unei inscripții afișate mult timp pe ușa biroului său, care concentrează esența felului său de a fi: ”Totul se rezolvă”.
Nu în ultimul rând, Ioana Cătalina Popescu (Oana Popescu) vine în fața alegătorilor cu mesajul: ”Quo Vadis TVR? O candidatură onestă pentru un vot responsabil”. Ea susține că problemele de ordin financiar, organizatoric, precum și cele legate de noi angajări pe criterii neprofesionale au contribuit la crearea unui ”lanț ale cărui verigi sunt fisurate, rupte sau lipsesc cu desăvârșire” și afirmă că este în măsură să argumenteze și să exprime, în calitate de membru al CA, ”modele de acțiune pentru ca ziua de mâine să fie mai senină decât cea de ieri, iar cea de poimâine mai puțin împovărată decât cea de ieri”.
Campania electorală internă se încheie miercuri 20 iunie la ora 18.00, iar votul se va desfăşura joi 21 iunie, între orele 7.00 şi 21.00, în cabine speciale din sediul central şi din studiourile teritoriale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu