Florinela Georgescu, directorul de prognoze din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a vorbit, în exclusivitate pentru DC News, despre incendiile din Canada și Grecia, dar și despre ce implică o schimbare a regimului de temperaturi și precipitații.
Florinela Georgescu a vorbit despre incendiile din Grecia și Canada, susținând că este foarte important să privim ceea ce se întâmplă în Europa, deoarece faptul că aceste incendii se intensifică de la un an la altul poate semnala evoluția vremii în anii viitori.
„Ce s-a întâmplat în Canada a fost deosebit de interesant pentru că au fost incendii de durată foarte mare, care au generat nori de fum, deosebit de consistenți, care au avut forța de a traversa Oceanul Atlantic, deci a fi antrenate în circulația la scară mare a aerului.
Să traverseze Atlanticul și să ajungă deasupra Europei, a fost un eveniment la scară mare deosebit de interesant, cu mai puține consecințe pentru noi, dar genul acesta de eveniment este categoric luat în calcul de colegii climatologi care trebuie să țină cont de o astfel de poluare care intră în sistemul climatic și influențează categoric proiecțiile pe durată mai îndelungată referitoare la regimul temperaturilor și al precipitațiilor.", a punctat Florinela Georgescu.
Este o consecință a modificărilor climatice
„Pe de altă parte, ne-am uitat mai atent la ce s-a întâmplat în Grecia. Grecia a avut perioade cu incendii și în verile trecute, însă, se pare că anul acesta fenomenul a avut o amploare deosebită. În continuare, este o consecință a modificărilor climatice, a persistenței temperaturilor foarte ridicate și a lipsei de precipitații pe durată foarte mare.
Ne amintim că în vara anului trecut, Franța a traversat o perioadă din aceasta deosebit de îndelungată, de lipsă de precipitații și incendii de proporții. În fiecare zonă de pe glob trebuie să punem în context, să vedem ce înseamnă aceste incendii. Sunt ele sistematice, sunt ele gestionabile, au consecințe pentru țara noastră, au consecințe pentru evoluția pe durată mai îndelungată a vremii sau regimului precipitațiilor și al temperaturilor?
De aceea, cred că pentru noi este foarte important să ne uităm la ce se întâmplă în Europa pentru că aceste incendii cu repetiție (Grecia) și în intensificare de la o vară la alta, pot fi semnale despre modul cum va evolua vremea în anii următori, în deceniile următoare și bineînțeles că acest semnal este de interes și pentru noi .”, a spus Florinela Georgescu.
„O schimbare a regimului temperaturilor și precipitațiilor va influența o schimbare în distribuția, în extinderea teritoriilor ocupate de specii pe care le putem considera exotice, în sensul că nu sunt obișnuite la noi în țară.
De decenii deja se discută de faptul că Marea Mediterană poate deveni, sau tinde să devină, o mare tropicală, în sensul că tot mai des se semnalează specii care nu sunt specifice Mării Mediterane, ci mai degrabă marilor de la latitudini mai sudice.
Partea bună e că putem aclimatizăm specii de pomi, bananieri, lămâi, smochini care pot avea o viață bună și la noi, în această idee a unor ierni din ce în ce mai blânde.”, a spus Florinela Georgescu la DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu