EXCLUSIV  Cum era văzută România, în anii '70, în America. Bulai: Erau fascinați că avem bani. Credeau că noi suntem cu sare, cu pietricele

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (RODNAE Productions)

Sociologul Alfred Bulai a povestit o întâmplare tare, în emisiunea "Nod în papură”, de la DC NEWS.

"Florin Constantiniu – celebrul istoric, a murit, Dumnezeu să-l ierte – ne-a povestit o întâmplare când eram în facultate. A fost invitat de un alt profesor la orele noastre, fiindcă noi nu aveam ore cu el. Ne-a povestit că fusese în America, în anii ’70 - dar atenție! - la o universitate care avea studii românești, adică dedicate României. Oamenii aceia aveau treabă cu România.

L-au întrebat două lucruri studenții - aceste două întrebări i-au rămas în minte: dacă noi avem mașini, dacă știm cum arată mașinile... în anii ’70, îți dai seama. Și dacă avem bani. Au întrebat dacă avem bani, iar el avea niște bani românești la el. Au vrut ăia să-i dea 100 de dolari pe o bancnotă de 10 lei. Lui i-a fost frică, cine știe ce ar fi pățit. Erau fascinați că avem bani, credeau că noi suntem cu sare, cu pietricele, ce-om schimba noi pe la piață”, a povestit sociologul Alfred Bulai în emisiunea DC NEWS.

Cei doi au vorbit și despre influența culturii americane în timpul comunismului

Bulai și Vâlcu au vorbit despre modul în care cultura americană a influențat mediul socio-politic din România prin difuzarea de filme din Statele Unite ale Americii:

"Comunismul pe cartelă și pe rație era o imagine construită artificial de propagandă. Noi aveam o propagandă veroasă la adresa Occidentului, dar noi eram mai eleganți cu ei, pentru că nouă ne plăceau americanii, nu era propagandă anti-americană în România“, a spus Alfred Bulai.

"Da, dar ți-o ucideau filmele. Vedeai nemijlocit cum trăiesc ăia de acolo“, a adăugat Val Vâlcu.

"Da, dar asta pentru că Ceaușescu le-a dat acele filme. Era o reacție de revoltă a comuniștilor împotriva rușilor, pentru că tot lagărul sovietic avea filme rusești non-stop. La noi erau filme de artă, nu prea găseai nici măcar pe la televizor. Mai băgau și din est, unele chiar bune, dar restul erau filme americane. Eram chiar în timp cu lumea la vremea respectivă.“, a spus Alfred Bulai.

"Să spunem de ce... Îi plăcea lu’ duduia...tanti tovarășa“, a completat Val Vâlcu... Citește continuarea aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel