Cum aleg cele mai potrivite camere IP

Camerele de retea, cunoscute drept camere IP, au devenit tot mai populare in ultimii ani. Mai mult decat atat, performantele lor s-au imbunatatit cu fiecare generatie lansata. Este drept ca in prezent varietatea de camere de supraveghere poate transforma decizia de cumparare intr-una extrem de dificila. Insa daca vom intelege anumite functii pe care le detin, putem restrange rapid aria de cautare.

Recomandarile pe care ni le poate face un cunoscut se pot plia pe cerintele noastre, insa riscam totodata sa investim in niste produse care nu ne vor fi de folos. De aceea, cateva informatii cu privire la modul de functionare al camerelor de supraveghere ne vor ajuta sa facem diferenta intre camerele de care chiar avem nevoie si cele recomandate dupa ureche.

Care este diferenta dintre camere IP si camere analogice?

Este prima intrebare pe care o pune orice persoana fara cunostinte in domeniu. Camerele analogice sunt primele camere aparute pe piata. Ele functionau in circuit inchis, de aici provenind termenul CCTV (closed circuit television). Fiecare camera trebuia cablata si conectata la un inregistrator pentru a fi vizibila pe un monitor. Tehnologia analogica a cunoscut o evolutie surprinzatoare in ultimii ani, trecand de la rezolutii masurate in linii TV, la rezolutii megapixel. Desi si-au dovedit fiabilitatea pe parcusul ultimilor 20 de ani, vor fi incet incet inlaturate, in detrimentul sistemelor de supraveghere IP.

Principala diferenta dintre o camera CCTV si o camera IP se regaseste chiar in numele celei din urma. Fiecare camera IP beneficiaza de o adresa IP proprie, ce poate fi accesata in mod direct de catre utilizator. Astfel se poate controla direct fie prin aplicatie, fie din browser, fie din NVR, unele permit si stocare cloud. In plus, rezolutia camerelor IP a evoluat rapid, ajungand in prezent la rezolutii de 8MP, chiar si 12MP. Pentru anumite camere IP, un alt avantaj il constituie posibilitatea de a fi integrate intr-un sistem de supraveghere inteligent, cu control prin internet. Modul de conectare la retea a unei camere supraveghere IP nu pune mari dificultati. In functie de model conexiunea se realizeaza prin cablu de retea sau pur si simplu, wireless.

Caracteristici de luat in considerare

Fiecare camera se diferentiaza de o alta prin mai multe particularitati. In ultima instanta, acestea se reflecta in pretul final al produsului. Prin urmare, cu cat o camera are specificatii si performante mai puternice, cu atat pretul ei creste. Pe de alta parte, nu trebuie sa ne alarmam. Exista pe piata o multime de variante pentru orice buget, avand caracteristici foarte bune, camere provenind de la producatori mai putin cunoscuti, dar cu performante similare cu cele ale marilor companii.

Rezolutia este una din principalele caracteristici pe care consumatorii le vizeaza in drumul lor spre achizitia unui sistem de supraveghere. Camerele IP exceleaza in acest domeniu. Rezolutiile in acest caz pornesc de la 1MP si pot ajunge pana la 12MP. O camera de 1MP ofera o imagine decenta si de departe, net superioara, camerelor analogice clasice. In randul celor mai comune variante de 1MP sunt incluse bine-cunoscutele camere IP wireless. Acestea deja reprezinta o categorie distincta de camere supraveghere. Sunt preferate de tot mai multi consumatori pentru supravegherea locuintei, a copilului, a batranilor, dar si a unui magazin, sediu de firma sau depozit. Conectarea este rapida, nu necesita multe cunostinte tehnice, trebuie urmati pasii furnizati de producator. Au nevoie doar de alimentare, fapt ce simplifica lucrurile considerabil, atat estetic, cat si financiar. Pentru rezolutii mai mari sunt preferate camerele IP cablate pentru ca asigura o conexiune sigura, un flux constant de date fara intreruperi. Pe de alta parte cu cat rezolutia creste, cu atat calitatea imaginii se imbunatateste, iar detaliile vor face diferenta.

Gradul de protectie la intemperii este o alta caracteristica importanta. Tineti cont de tipul de camera de care aveti nevoie. Sunt disponibile multiple camere de supraveghere exterior si interior. Pentru montarea afara veti avea nevoie de camere de exterior. Au carcasa rezistenta in orice conditii meteo, nu permit patrunderea apei, a prafului in interior. Nu folositi pentru exterior camere de interior. Riscati sa distrugeti iremediabil echipamentele.

Vizibilitatea pe timpul noptii este un alt aspect de luat in calcul. Majoritatea camerelor au prevazute leduri IR, ceea ce le fac operabile 24/24. In plus, noaptea este momentul cand aveti cea mai mare nevoie de supraveghere video. De regula, in specificatiile unui produs sunt mentionate atat ledurile, cat si distanta de iluminare. De curand Sony a lansat senzorul Starvis, care are rolul de a spori vizibilitatea noaptea.

Functia audio se aplica in special camerelor pentru interior, cand este necesara atat inregistrarea video, cat si audio. Unele camere IP au microfon incorporat, in timp ce altele au prevazuta doar interfata audio, urmand a fi montat un microfon pentru a beneficia de aceasta functie.

Controlul de la distanta direct din aplicatia telefonului este solicitata de tot mai multi utilizatori. Faptul ca pot accesa camera oricand doresc si pot fi informati cu privire la orice eveniment petrecut in locatie, asigura un grad de confort. Multi producatori ofera aplicatie gratuita pentru orice sistem de operare mobil, iOS sau Android, asadar trebuie doar sa va descarcati aplicatia pe telefon si sa imperecheati camera.

Stocarea datelor este un aspect ce favorieaza camerele IP. Faptul ca pot fi operate de sine statator faciliteaza stocarea in mai multe variante. Anumite camere supraveghere IP au prevazut slot pentru micro SD card. In acest fel imaginile pot si inregistrate local, iar la umplerea cardului noile inregistrari se vor rescrie peste cele mai vechi. Alta solutie ar fi inregistrarea pe un NVR, caz in care capacitatea de stocare este mult mai mare, avand la dispozitie un HDD de pana la 8TB, conform necesitatii utilizatorului. Alte solutii de stocare ar mai fi serviciul Cloud, dar nu pentru orice model, inregistrarea pe un calculator sau pe NAS.

Achizitia unor camere IP necesita documentare prealabila. Magazinul online www.1CCTV.ro va ofera atat echipamentele potrivite, cat si consultanta privind alegerea celei mai bune solutii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel