Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Cum acționează Curtea de Conturi. Stenograme în cazul unui chirurg celebru

Curtea de Conturi a efectuat o analiză internă și a dat sancțiuni funcționarilor din Timișoara, după ce Camera de Conturi din localitate ”a pus” diagnostice și a prescris ”tratamente” medicale la Spitalul Clinic de urgență Timișoara. Prof. dr. Mihai Ionac a fost acuzat de auditori ai Camerei de Conturi de o intervenție chirurgicală neautorizată.  

"Firul chestiunii a fost așa: A început controlul și am trimis o notă de relații. Cam în același timp, am reușit să fac rost și de Raportul de la Casa de Asigurări. Cu aceste două materiale am făcut o plângere în scris. Am trimis prin poștă un plic foarte gros pe numele domnului Văcăroiu. Nu am primit niciun răspuns, după care am reformulat plângerea și am trimis-o din nou. Ulterior, am primit o convocare din partea dumnealor pentru a mă prezenta la o ședință de audiere. (...) Dumnealor mi-au transmis un plan al audierii cu mai multe întrebări. Am făcut răspunsurile și le-am transmis. A fost prima dată, de când a început tevatura, când membrii unei instituții s-au purtat civilizat cu mine așa cum m-aș fi așteptat să se poarte inclusiv auditorii la control", a spus profesorul Mihai Ionac pentru DC News

Comisia de Jurisdicție Profesională a analizat documentele cuprinse în memoriul înaintat Colegiului Medicilor Timiș de către Mihai Ionac și a concluzionat mai multe aspecte.

În 2014, auditorii publici externi Florin Popovici și Florin Cornel Popovici, director adjunct al Curții de Conturi Timiș, au făcut un control la Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara.

Problema este că auditorul public extern al Curții de Conturi a exprimat opinii medicale care depășesc sfera lui de competeneță, acesta fiind economist.

Comisia a mai subliniat faptul că auditorul a mai zis că un profesor universitar, așa cum este Mihai Ionac, având mai multe specialități chirurgicale, nu ar avea dreptul să efectueze operații în secția pe care o conduce decât dacă acestea ar fi legate de denumirea secției. Din acest lucru rezultă că specializările doctorului sunt irelevante.

În plus, Comisia de Jurisdicție Profesională a constat că modul tendențios de exprimare a auditorului extern relevă hărțuirea medicului de către o autoritate publică fără competență în medicină. Colegiul Medicilor solicită autorităților competente luarea tuturor măsurilor care se impun pentru încetarea imixtiunii în domeniul medical.

Scenariu halucinant

Medicul Mihai Ionac a descris ce s-a întâmplat în acest caz.

"Domnul Popovici Florin a creat voit și cu rea-voință un scenariu halucinant, interpretând proceduri operatorii banale în proceduri de chirurgie estetică, care nu sunt decontabile de sistemul de asigurări de sănătate. Opinia de audit o exprimă fără a avea o minimă pregătire de specialitate necesară și fără a solicita o opinie competentă în domeniu", a spus medicul Ionac.

"Au fost amplificate artificial anumite situaţii pentru a crea impresia că auditorul a descoperit ilegalităţi şi încălcări ale drepturilor pacienţilor, fără a indica clar abaterea şi norma de drept încălcată, folosind ca argument, în mod repetat, expresia "auditorul public extern se întreabă retoric... ". În mod normal, auditorul trebuia să cuprindă în actul de control încheiat constatarea privind disfuncționalitățile și actele normative incidente încălcate, cu trimitere la articolele, aliniatele și paragrafele din actele normative de la care se constată abaterea, cauzele care au generat această abatere, consecințele și recomandările", a mai zis medicul.

"Domnul Popovici Florin nu m-a invitat niciodată (nici în timpul activităţii la CJAS Timiş, nici în cursul controlului la SCJUT) să-mi exprim punctul de vedere direct în faţa sa, aşa cum regulile de audit l-ar fi obligat, obligaţie cu atât mai substanţială cu cât a constatat fapte cu aspect de nelegalitate, grave în opinia sa, referitoare cu precădere la mine şi la secţia pe care o conduc. Această procedura mi se pare lipsită de deontologie profesională şi de corectitudine, și din nou, o abandonare a principiilor activităţii de audit. Mai mult, d-nul Popovici Florin îmi stabilește un termen de răspuns mai scurt de 24 de ore la Nota de relații nr. 10378/19.03.2015 (primită de mine la data de 19.03.2015 ora 15.30!), punându-mă, cu rea-credință, în imposibilitate să răspund și dovedind lipsa oricărui interes față de punctul meu de vedere. De altfel Raportul cu nr. 10551 este înregistrat în data de 20.03.2015, ceea ce demonstrează că domnul Popovici Florin îl avea deja redactat la momentul când mi-a cerut lămuriri. Informațiile pe care puteam să i le furnizez ar fi demontat întreg eșafodajul de acuze nefondate la adresa mea și a secției pe care o conduc", a mai zis Ionac.

Activități repetate de audit

"Mi se pare neobişnuit şi tendenţios faptul că acelaşi auditor public extern, d-nul Popovici Florin, singur sau împreună cu alt auditor, face repetate activităţi de audit şi, toate, mă vizează în mare parte. Prezumarea unui interes personal al acestui auditor devine inevitabilă, chiar dacă auditul ar fi respectat toate regulile prevăzute de lege şi regulamentele Curţii de Conturi", a adăugat medicul.

Controale similare anchetelor penale

"Scopul controlului a fost, în realitate, acela de a fi identificate persoanele care au făcut donaţii sau sponsorizări către cele două asociaţii, scop complet străin competenţelor inspecţiei fiscale şi, de aceea, abuziv. Inspecţia „fiscală" a solicitat şi, de bună-credinţă, i-am transmis copiile actelor de donaţie, sponsorizare, deşi nu avea dreptul legal de a cenzura astfel de acte. La fel de gravă este contactarea telefonică a unora dintre donatori și sponsori de către persoane care s-au prezentat drept funcţionari ai organelor fiscale şi au cerut relaţii despre donaţiile făcute. Nici o dispoziţie legală nu permite o astfel de procedură de inspecţie fiscală, similară unei anchete penale", a mai zis medicul.

"Domnul Popovici Florin nu a solicitat de la mine nici un document care să contribuie la clarificarea scenariului construit de el în actul întocmit de acesta, nu a verificat nici un act referitor la competențele medicilor de pe Secția clinică de chirurgie vasculară (ele se găsesc la Serviciul de resurse umane a SCJUT). Domnul Popovici Florin emite sentințe, dovedind lipsă de cunoștințe elementare asupra funcționării sistemului medical în România, lipsă de respect față de profesiunea medicală, ignoranță față de misiunea unei clinici universitare (în particular față de medicii care aparțin Secției clinice de chirurgie vasculară)", a mai zis Mihai Ionac conform procesului verbal de audiere.

Conflict de interese?

"Am probe evident mai solide decât cele pe care se întemeiază auditul efectuat de Popovici Florin. Astfel, doamna Popovici Mirela, soția domnului Popovici Florin, are firma de contabilitate SC MF Contab SRL. La această firmă a fost asociat și soțul, domnul Popovici Florin. Din informațiile de la Registrul Comerțului, firma asigură, printre altele, servicii de contabilitate la instituții publice și la Centrul de Radioimagistică Telescan din Timișoara. În perioada 2014-2015, în care domnul Popovici Florin a realizat controlul la SCJUT, Bîrsășteanu Florin, acționar principal la Centrul de Radioimagistică Telescan din Timișoara, a fost manager al SCJUT", a mai zis profesorul.

Scurgeri în presă

Mihai Ionac a spus că a avut parte de un linșaj mediatic fără justificare. Toate aceste evenimente au creat panică, tulburare, sentimente de insecuritate pentru pacienții săi, pentru colegii medici din oraș, pentru persoanele care îl cunoaște și colaborează de ani de zile.

Cine este jurnalistul care l-a terfelit în presă pe medicul Mihai Ionac

Imaginea medicului Mihai Ionac a fost terfelită în presă. Autorul articolelor este Ciprian Brindescu, soțul procurorului Laura Monica Brindescu, colegă de serviciu cu procurorul Monica Pop, procurorul care instrumentează dosarul în care chirurgul (încă) are calitate de martor (dosar 891/P/2014). Mai mult decât atât, lui Mihai Ionac nu i s-a dat drept la replică. 

Actele întocmite nelegal de angajații Camerei de Conturi Timiș au fost publicate în extenso în circa 8 ediții consecutive ale Renașterii Bănățeane (preluate ulterior de alte publicații). Ele au adus grave prejudicii de imagine și au afectat credibilitatea întregii Clinici, rămânând fără vreo replică din partea conducerii spitalului.

VEZI ȘI: Chirurg vascular, terfelit în presă de Curtea de Conturi. Agenții fiscali pun diagnostice și stabilesc tratamentul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel