Artiştii din Ucraina au cerut impunerea de sancţiuni culturale Rusiei, care să elimine prezenţa sa de pe scena internaţională.
Artişti, şefi de galerie, alături de instituţii de educaţie şi guvernamentale din Ucraina au cerut impunerea de sancţiuni culturale Rusiei, care să elimine prezenţa sa de pe scena internaţională, cu scopul de a tranşa 'metodele sale de propagandă' şi ca oamenii ruşi de cultură să ia atitudine împotriva lui Vladimir Putin, relatează EFE, citat de Agerpres.
'Sub grandoarea lui Dostoievski, Tolstoi, Rahmaninov şi Glinka, politica culturală rusă are drept scop să justifice acţiunile oribile şi criminale ale guvernului rus', se arată într-un comunicat publicat de Agenţia de Stat pentru Arte şi Educaţie Artistică din Ucraina, semnat de 'mii de activişti culturali' şi de 'sute de organizaţii'.
Ei propun eliminarea acoperirii de către mass-media a culturii ruse; interzicerea proiectelor care să implice Federaţia Rusă sau care să utilizeze fonduri prin intermediul, de exemplu, al centrelor culturale sau muzeelor şi anularea participării reprezentanţilor acestei ţări la festivaluri muzicale sau cinematografice (cum a făcut deja Eurovision printre mulţi alţii), precum şi din expoziţii, asociaţii şi comitete internaţionale.
Toate acestea 'cu excepţia unei declaraţii publice imediate, în termeni clari şi indubitabili, de condamnare a acţiunilor guvernului rus şi de sistare a oricărei legături cu orice organizaţie sau instituţie, inclusiv parţial patronată de guvernul rus'.
Comunitatea culturală şi artistică ucraineană apreciază faptul că unii artişti ruşi au condamnat deschis agresiunea şi acţiunile militare ale Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, precum dirijorul rus Vasili Petrenko, pianistul Evgheni Kisin sau rapperul Oxxxymiron, care şi-au anulat reprezentaţiile, alături de directorii Teatrului Bolşoi din Moscova, sau operei Alexandrinski din Sankt Petersburg.
Potrivit ministrului ucrainean al culturii, Aleksander Tkacenko, 'sancţiunile culturale şi interzicerea globală a patrimoniului artistic rus va priva agresorul de un important instrument de propagandă şi de influenţă socială, încurajându-i pe toţi artiştii influenţi să participe la mitinguri împotriva războiului pentru a stopa politica sângeroasă a lui Putin'.
Instituţii precum Metropolitan Opera din New York, Târgul de Carte de la Frankfurt, Festivalul de la Cannes sau Academia Europeană de Film au impus deja sancţiuni culturale pentru invazia rusă din Ucraina. În Spania, Teatrul Regal din Madrid a anulat spectacolele companiei de balet ale Teatrului Bolşoi prevăzute pentru luna mai şi a încurajat gesturile simbolice împotriva războiului, precum învelirea cu drapelul ucrainean a sicriului eroului din opera 'Amurgul Zeilor' de Wagner.
'Prin instrumentalizarea culturii, guvernul rus ucide în mod cinic populaţia civilă din Ucraina, distrugând ţelurile patrimoniului nostru cultural şi încercând să nege însăşi existenţa culturii ucrainene şi a statului ucrainean', subliniază comunicatul.
Artişti precum Oleg Senţov (regizor de film), Oksana Liniv (dirijoare de orchestră), Sviatoslav Vakarciuk (muzician) alături de mii de activişti din Polonia, Lituania, Estonia, Germania, Belgia, Franţa şi din alte ţări au semnat acest manifest publicat în mai multe limbi, inclusiv română, şi deschis oricui este dispus să i se alăture - (https://arts.gov.ua/urge-to-impose-cultural-sanctions/).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu