Cozmin Gușă: Multinaționalele batjocoresc statul slab

Consultantul politic Cozmin Gușă apreciază atitudinea Guvernului României față de multinaționale, într-o intervenție în emisiunea ”Realitatea Românească” de la Realitatea TV. 

"Acum, singura veste bună este că un guvern al României, în sfârșit, a zis ceva. Adică a avut atitudine. Pentru că problema noastră cu multinaționalele este foarte veche și vine din momentele privatizării, și apoi consecutiv din felul în care noi am abordat politica externă", a declarat consultantul politic în emisiunea moderată de Octavian Hoandră.

În continuare, Cozmin Gușă a adus aminte de episoadele în care, în România, multinaționalele au cumpărat la prețuri mici companii de stat românești, în cadrul unei privatizări masive.

"Reprezentanții multinaționalelor când au venit la privatizare, la guvernarea din 2001-2004 și au bătut cu pumnul în masă și li s-a dat ce au dorit și la prețul pe care l-au dorit, cum să se fi comportat în continuare guvernările nevolnice ale României? Când domnului Blair i s-a dat Sidexul pe 60 de milioane de dolari, în condițiile în care acesta valora peste două miliarde...

Francezii au zis "vrem Distrigaz Sud". L-au luat la preț de zeci de milioane de euro. Și apoi au venit nemții și au zis "vrem Distrigaz Nord". L-au luat la preț de zeci de milioane de euro. Și apoi au venit în sistemul bancar pe care l-au luat aproape pe gratis. Și era să mai facă o prostie marele necorporatist de astăzi, Tăriceanu, când era gata în 2005 să vândă CEC-ul către OTP Bank, că așa i s-a spus lui de la Budapesta că ar fi bine. Iar Budapesta voia o parte din privatizarea românească. Noroc că a existat cineva care l-a oprit", a adăugat Gușă.

Statul slab, batjocorit de multinaționale

Consultantul politic arată că dacă un stat este foarte slab, multinaționalele îl cuceresc și batjocoresc, exemplificând statul român. Totodată, mai spune Gușă, în statele puternice, multinaționalele primesc avantaje din partea guvernelor cu care negociază.

"Așadar multinaționalele s-au comportat cu noi, așa cum le-am lăsat să se comporte cu noi. Statele trăiesc în simbioză cu multinaționalele. Dacă un stat este foarte slab, multinaționalele îl cuceresc și îl batjocoresc, așa cum s-a întâmplat în statul român. În statele puternice, multinaționalele negociază, li se oferă avantaje, plătesc taxe în funcție de negocierile cu guvernul. Dacă mai investesc, li se oferă și alte avantaje. Dar în niciun caz nu sunt în această relație în care multinaționalele sunt cu România. Multinaționalele fac profituri foarte frumoase în România.

Și repet, singura veste bună este că se discută despre acest lucru. Nu trebuie să aruncăm multinaționalele în România, că angajează, aduc bani. Dar nu trebuie să ne comportăm ca acum, închizând ochii la diverse comisioane și pentru fel de fel de reclame... cum am pățit noi în urmă cu un ani de zile cu OMV Petrom, când ne-am apucat să-i criticăm, pentru că nu făceau ceea ce trebuie și nu investeau banii, iar redevența era prea mică conform contractului. Și ce au făcut a doua zi, au făcut ședință și au tăiat reclama de la Realitatea TV, doar de la Realitatea TV. Astfel am fost dezavantajați față de restul trusturilor.

Și am mai avut o perioadă în guvernarea lui Ponta când unora li se șoptea pe la ureche să-și retragă bugetele de publicitate de la Realitatea TV pentru mai multe avantaje pe care guvernul le putea da. Nu se poate merge mai departe așa", a punctat consultantul politic.

În concluzie, Cozmin Gușă a susținut că în competiția stat-multinaționale, ambele trebuie să iasă învingătoare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel