Cotațiile companiilor românești la bursă

Valoarea de piaţă a companiilor româneşti a depăşit la finalul primelor patru luni ale anului în curs 20,1 miliarde euro, comparativ cu 18,1 miliarde euro la finalul anului trecut, ceea ce înseamnă un avans de 11%, potrivit raportului lunar (aprilie) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). 

Capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate pe piaţa reglementata a BVB a depăşit 35,5 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare din aprilie 2019, comparativ cu 30,6 miliarde euro la final de 2018, în creştere cu 16%.

Piaţa de capital din România a crescut cu 14,5% în primele patru luni ale acestui an, luând în calcul şi dividendele raportate de companiile din indicele BET, care include cele mai tranzacţionate 16 societăţi, cu excepţia SIF-urilor, 

Potrivit analiştilor, lichiditatea mai redusă din această perioadă a anului poate fi explicată prin faptul că investitorii aşteaptă conturarea unei direcţii mai clare, atât pe pieţele internaţionale, cât şi pe piaţa locală.

BVB a încheiat primele patru luni cu toţi indicii pe plus, într-un context intern şi internaţional marcat de incertitudini şi de lipsa unei direcţii clare de evoluţie a pieţelor. Indicele BET a înregistrat un avans de 14,3% de la începutul anului şi a ajuns la finalul lunii aprilie la un nivel de peste 8.440 de puncte, depăşind astfel nivelul înregistrat pe 18 decembrie 2018, înainte de a anunţul privind OUG 114. O creştere de 14,5% a avut şi BET-TR, indicele care include şi dividendele oferite de companiile din BET. Cel mai mare avans de peste 18% a fost înregistrat de indicele BET-NG, care include companii din domeniul energiei şi utilităţilor, în timp ce indicele care a avut cel mai mic ritm de creştere a fost BET-FI, cu aproape 5 procente peste nivelul din perioada ianuarie - aprilie a anului trecut.

"Creşterea pieţei de capital locale s-a realizat însă pe fondul unui lichidităţi mai mici comparativ cu primele patru luni din 2018. Investitorii au ezitat să ia poziţii decisive, iar ordinele majore au lipsit, ceea ce a condus la un nivel al valorii medii zilnice de tranzacţionare de 8,5 milioane de euro, în scădere faţă de anul trecut. Potrivit analiştilor, lichiditatea mai redusă din această perioadă a anului poate fi explicată prin faptul că investitorii aşteaptă conturarea unei direcţii mai clare, atât pe pieţele internaţionale, cât şi pe piaţa locală. Valoarea totală de tranzacţionare cu toate tipurile de instrumente financiare s-a diminuat şi ea în primele patru luni şi a ajuns la nivelul de 700 de milioane de euro", se spune în raport. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel