EXCLUSIV  Costurile implanturilor cohleare, mai mici decât cheltuielile pentru persoanele hipoacuzice fără implant. Katalin Gal, explicații / video

Intervențiile timpurii în domeniul auditiv, cum ar fi screeningul și implantarea cohleară, sunt cruciale pentru dezvoltarea copiilor hipoacuzici și pentru reducerea costurilor pe termen lung, deoarece persoanele neimplantate, care nu au acces la sunet, generează costuri mai mari pentru societate.

Katalin Gal, președinte Asociația „Perspective pentru Copiii Hipoacuzici din România", a subliniat necesitatea unei soluții pentru a rezolva problemele zilnice ale copiilor și adulților hipoacuzici, deoarece mulți oameni nu au acces la sunet în timp util. De asemenea, a vorbit despre importanța colaborării pentru a rezolva aceste probleme. Potrivit acesteia, deși screeningul auditiv neonatal a început în 2015-2016, încă există copii care nu au acces la acesta din diverse motive, ajungând să fie diagnosticați prea târziu, când vârsta necesară pentru intervenție a trecut.

„Avem nevoie de o soluție care rezolvă realitatea de zi cu zi a copiilor și a adulților hipoacuzici. Realitatea aceasta arată că, de foarte multe ori, sunt copii care nu au acces la sunet în timp util. Este foarte important! (...) Dacă știm ce trebuie să facem, fiecare pe partea lui, atunci eu vă sugerez să ne unim forțele, adică să punem aceste puzzle-uri împreună și să mergem înainte.

Cum s-a schimbat populația de copii surzi în acest an? Trebuie să vă spun că este un an foarte important în România. Avem 25 de ani de implant cohlear în România. În anul 2000, în Iași, s-a făcut primul implant cohlear, ceea ce înseamnă că România nu stă atât de rău în acest domeniu.

În România, screeningul auditiv neonatal a fost pornit în 2015-2016, însă încă avem copii care nu au acces la screening și nu din cauza faptului că s-au născut acasă. S-au născut în maternități, doar că ori doamna respectivă este în concediu, ori aparatul nu funcționează, ori screeningul este efectuat, dar se spune că „există ceva lichide în urechi și s-ar putea să mai repetăm” sau se spune „să vă întoarceți în trei zile, în cinci zile, într-o lună”, dar se pierd pe drum și așa ajung la mine, ca terapeut, copiii implantați la 3 ani, deja trecuți de vârsta utilă”, a spus Katalin Gal. 

 

De ce avem nevoie de stimulare auditivă timpurie

Katalin Gal a subliniat importanța stimulării auditive timpurii, deoarece auzul este legat de creier, nu de urechi. Potrivit acesteia, primele luni de viață sunt esențiale pentru dezvoltarea auditivă, iar screeningul, intervenția și implantarea timpurie îmbunătățesc performanța auditivă. Ea a subliniat necesitatea monitorizării copiilor de la naștere și a repetării screeningurilor pentru cei care nu trec, fără a abandona vreun copil. 

„Este foarte esențială (n.r. stimularea auditivă timpurie) fiindcă auzul este legat de creier. Nu este legat de urechi. Adică, urechea este doar o ușă de intrare, dar noi auzim cu creierul și din această cauză, perioada aceasta a primelor luni de viață este foarte importantă. Este important screeningul timpuriu, intervenția timpurie și implantarea timpurie care duc la o performanță auditivă mai bună. (...)

Dacă monitorizăm copiii de la naștere și trecem într-un registru că s-a născut un copil, că a trecut screeningul auditiv și la toate screeningurile, atunci nu mai avem ce să facem cu el dacă aude, dar dacă nu trece, atunci rechemăm, din nou și din nou, și dacă nu trece, atunci mergem mai departe și nu-l abandonăm, nu ne gândim că poate medicul de familie sesizează ceva, poate mama sesizează ceva, fiindcă de fiecare dată mămicile chiar sesizează, dar sunt făcute „isterice”. Am avut mai multe cazuri de acest gen fiindcă pur și simplu nu se dă credit mămicilor câteodată”, a spus Katalin Gal.

 

Implantarea cohleară salvează bani

Katalin Gal a explicat că implantarea cohleară nu doar că îmbunătățește auzul, dar și salvează bani, deoarece costurile persoanelor hipoacuzice neimplantate, care nu au acces la sunet și devin dependenți de suportul societății, sunt mai mari decât costurile implanturilor cohleare.

„Evidențele noastre statistice, evidențele internaționale statistice arată că implantarea cohleară salvează bani. Spun acest lucru fiindcă costurile persoanelor hipoacuzice neimplantate fără auz, care nu au acces la sunet și care devin persoane care trebuie întreținute de societate, pur și simplu, costurile lor ajung să fie mai mari decât costurile implanturilor cohleare”, a spus Katalin Gal la conferința „Ziua Mondială a Auzului: Tratarea și prevenirea surdității în România - realizări și perspective”, organizată de DCNews Media Group. 

 

Video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel