Corupere alegători referendum. CCR, decizie

Judecătorii Curţii Constituţionale discută, marţi, sesizarea de neconstituţionalitate a articolului 392 din Codul Penal privind coruperea alegătorilor la un referendum.

UPDATE: Curtea Constituţională (CCR) a amânat marţi pentru data de 19 septembrie pronunţarea pe excepţia de neconstituţionalitate a articolului 392 din Codul Penal privind coruperea alegătorilor la un referendum, depusă de către persoane inculpate pentru fraude la referendumul din iulie 2012.

La ultimul punct al ordinii de zi a şedinţei de marţi a plenului Curţii Constituţionale figurează exepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 392 din Codul Penal raportat la articolul 386.

Articolul 392 este intitulat ”fapte săvârşite în legătură cu un referendum” şi prevede: ”Dispoziţiile art. 385-391 se aplică în mod corespunzător şi în cazul faptelor săvârşite cu prilejul unui referendum.”

Articolul 386, invocat şi el în sesizare, vizează sancţionarea coruperii alegătorilor şi conţine două alineate care stipulează că ”(1)Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.”

Sesizarea a fost depusă de către mai multe persoane inculpate în dosarul fraudelor la referendum instrumentat la Cluj.

Decizia CCR privind constituţionalitatea acestui articol, indiferent care va fi ea, nu va avea impact asupra lui Liviu Dragnea, deja condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fraudarea referendumului.

Condamnarea preşedintelui PSD a fost făcută în baza unui articol din Legea 78/2000, articol care prevede că ”fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.”

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel