Corpul de control al MAI a descoperit “interes scăzut în activitatea de destructurare a unor grupări infracţionale” la IPJ Neamţ

ipj neamt
ipj neamt

Controlul de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ, dispus de ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a scos la iveală mai multe nereguli, printre care un interes scăzut în activitatea de destructurare a unor grupări infracţionale, management defectuos şi formalism în efectuarea unor controale.

Potrivit şefului Corpului de control, chestor principal de poliţie Aurel Vlădulescu, conducerea IPJ Neamţ nu a urmărit şi aplicat ordinul comun al MAI şi cel al Parchetului General din 2009, astfel încât, în 2.195 de dosare penale rămase cu autori neidentificaţi, nu s-au executat activităţile de cercetare şi instrumentare, potrivit metodologiei de lucru, sub supravegherea procurorului.

Totodată, conducerea IPJ Neamţ este acuzată că, pentru căutarea informaţiilor, în perioada 2008 - 2010, nu a stabilit ca priorităţi locale sarcini privind eficientizarea activităţilor de identificare, cunoaştere, supraveghere şi documentare a grupărilor infracţionale din judeţ şi nu a analizat obiectivele prevăzute în Regulamentul IPJ Neamţ pentru determinarea riscurilor şi vulnerabilităţilor la nivelul judeţului.

Vlădulescu a spus că, în urma controlului, s-a constatat că, în perioada august - septembrie 2010, inspectorul şef nu a sprijinit campania de prevenire iniţiată la nivel naţional de Direcţia Generală Anticorupţie, cu aprobarea conducerii MAI - promovarea telverde şi transmiterea urgentă a oricăror aspecte de corupţie.

Nu în ultimul rând, conducerea IPJ Neamţ este acuzată că a manifestat formalism cu ocazia controalelor de fond executate în 2010. Planurile de control sunt identice, notele de constatare nu au fost aduse la cunoştinţa poliţiştilor controlaţi, iar rapoartele finale s-au întocmit după 45 - 60 de zile, a spus chestorul Vlădulescu.

El a afirmat că au fost identificate 84 de situaţii în care s-au sesizat fapte penale (furt, tâlhărie, viol, etc.) fără a se dispune înregistrarea cazurilor în evidenţa lucrărilor penale cu autori necunoscuţi sau autori cunoscuţi, atribuirea numărului unic şi soluţionarea procedurală prin unitatea de parchet competentă, iar pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor de evaziune fiscală nu s-a acţionat eficient, astfel că numărul infracţiunilor constatate a scăzut cu 10%.

De asemenea, au fost identificate 13 petiţii în care au fost sesizate fapte penale în cursul anului 2010 (furt, înşelăciune, distrugere, şantaj, etc.) în care s-a aprobat clasarea fără a se dispune înregistrarea în registrul penal, atribuirea numărului unic şi soluţionarea procedurală prin parchet.

El a menţionat că, în urma raportului, se va stabili dacă s-au încălcat cu vinovăţie normele etice şi deontologice specifice şi cele referitoare la îndeplinirea atribuţiilor profesionale de către ofiţeri.

sursa: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel