Corina Crețu: "UE face audit în România în luna ianuarie. Totul riscă să se blocheze. Nu se vor mai face derogări, prelungiri de termene"

Europarlamentarul Corina Crețu spune că lucrurile evoluează foarte greu în România în privința PNRR-ului. Fostul comisar european precizează că România va face obiectul unui audit în lunile ianuarie-februarie, care va arăta dacă au fost îndepliniți primii pași asumați în PNRR. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, totul riscă se blochează, mai precizeză Corina Crețu. 

"În domeniul autostrăzilor, cum pot eu să cred ce promite guvernul României? Am văzut de la Comisia Europeană cât de greu se mișcă lucrurile. Atât timp cât în 30 de ani nu s-au făcut 500 de kilometri de autostradă, România s-a angajat să facă 450 de kilometri până în 2026? Vă reamintesc că PNRR-ul nu poate fi făcut pe bucăți. În ianuarie-februarie va veni un audit care să vadă dacă acea bornă, acele obiective stabilite de România până în ianuarie au fost îndeplinite și dacă unul din acestea nu a fost îndeplinit, de pildă digitalizarea ANAF, practic se blochează totul și se reiau în momentul în care se îndeplinesc. De aceea spun că sunt foarte pesimistă. Nu cred, având în vedere egoismul cumva de înțeles al statelor nebeneficiare, nu cred că România va mai beneficia de prelungiri de termene, de derogări, de excepții, așa cum s-a întâmplat de fiecare dată. Acest lucru este deja stabilit în regulamentul PNRR-ului: nu se pot face derogări. Dacă un element nu este îndeplinit, se blochează totul temporar," a spus Corina Crețu la emisiunea BE EU, prezentată de Sabina Iosub. 

Prefinanțarea din PNRR nu ar fi fost cerută de România

Fostul comisar european spune că România ar fi putut să ceară o prefinanțare importantă, de câteva miliarde de euro, lucru care nu s-a întâmplat. 

"Sunt 16 state care deja au luat banii și au început să implementeze în paralel cu programul 2021-2027 și în încheierea programului 2014-2020. Noi stagnăm din toate punctele de vedere, iar în ceea ce privește PNRR-ul din momentul aprobării formale, statul român putea să ceară o prefinanțare. Nu știm dacă a făcut-o, nu a fost nici o comunicare în acest sens. Prefinanțarea cerută putea fi de 3.9 miliarde de euro, adică 13% din sumă. Vreau să amintesc că PNRR-ul este un instrument financiar de excepție pentru state membre, pentru a se redresa în urma pandemiei și pentru a face reforme în domeniul digitalizării, tranziției verzi. Primul principiu este cel al împărțirii echitabile în funcție de nivelul de sărăcie, un principiu pe care guvernul României deja l-a încălcat prin acel PNDL, în sensul că a privat milioane de oameni de fonduri, doar pentru că aveau primar care nu aparțin coaliției guvernamentale," a mai spus Corina Crețu. 

Corina Crețu: "Am luptat foarte mult pentru spitalele regionale. Am o frustrare personală"

Corina Crețu se arată de asemenea dezamăgită de lipsa progresului în privința construirii spitalelor regionale. 

"Sănătatea ar trebui să fie prioritară. Acum se pot lua sume și din alte fonduri pentru sănătate. M-am luptat mult pentru acele Spitale Regionale și de aici este o frustrare personală pe care o am. Nu înțeleg de ce actuala guvernare nu lansează licitațiile, de pildă. Poate ar trebui să se schimbe beneficiarul de proiect. Poate Ministerul Sănătății nu este în stare să construiască, dar așa s-a bătut guvernul în piept de la început: beneficiar să fie Ministerul Sănătații. Dacă până în 2026 te-ai angajat să faci spitalele, ce faci? Le folosești în campanie și atât? În 2026 ce vor mai zice?" a mai spus Corina Crețu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel