Directiva Copyright. PE, text final după negocieri

Cu ceva timp în urmă, negociatorii de la Parlamentul European și de la Consiliu au încheiat negocierile trialogice cu un text final pentru noua directivă UE privind drepturile de autor. 

Noua variantă adoptată în urma trialogului din Parlamentul European cu privire la Legea Copyright-ului "va schimba fundamental internetul", a scris pe blogul personal europarlamentarul german Julia Reda. 

Articolul 13: Încărcați filtrele


Parlamentul negociator Axel Voss a acceptat acordul dintre Franța și Germania și anume, Site-urile comerciale și aplicațiile în care utilizatorii pot posta materiale trebuie să depună "toate cele mai bune eforturi" pentru a cumpăra licențe pentru orice posibilitate pe care utilizatorii le-ar putea încărca - adică: întregul conținut protejat prin drepturi de autor din lume. Specialista Julia Reda spune că acest lucru este imposibil de făcut.

Ea mai spune că: "în plus, toate site-urile, dar foarte puține (atât cele mici cât și cele foarte noi) vor trebui să facă tot ce le stă în putință pentru a împiedica accesul vreodată online, care ar putea fi o copie neautorizată a unei opere pe care un proprietar l-a subliniat platformei. Ei nu vor avea de ales decât să pună filtre de încărcare, care sunt prin natura lor scumpe și predispuse la erori. În cazul în care o instanță consideră că eforturile de acordare a licențelor sau de filtrare nu sunt suficient de stricte, site-urile sunt direct responsabile pentru încălcări, ca și când le-ar fi comis ei înșiși. Această amenințare masivă va determina platformele să respecte cu exactitate aceste reguli pentru a rămâne în siguranță, agravând și mai mult impactul asupra libertății noastre de exprimare".

Articolul 11


Julia Reda a detaliat și noua variantă a taxei pe link: "Versiunea finală a acestor drepturi de autor suplimentare pentru site-urile de știri se aseamănă foarte mult cu versiunea care deja a eșuat în Germania - numai de această dată nu se limitează la motoarele de căutare și agenții de știri, ceea ce înseamnă că va afecta mai multe site-uri web".

În ceea ce privește reproducerea mai mult de "cuvinte singulare sau extrase foarte scurte" de știri va necesita o licență. Acest lucru probabil va acoperi multe dintre fragmentele afișate de-a lungul legăturilor astăzi, pentru a vă oferi o idee despre cei ce conduc. Va trebui să așteptăm și să vedem cum instanțele interpretează ceea ce înseamnă "foarte scurt" în practică - până atunci, hiperlegarea (cu fragmente) va fi înghesuită în incertitudine juridică. Nu sunt făcute excepții nici pentru serviciile difuzate de persoane fizice, companii mici sau non-profit, care probabil includ orice bloguri sau site-uri cu venituri monetizate.


Alte prevederi


Proiectul de a permite europenilor să desfășoare activități de text și de exploatare a datelor, esențiale pentru cercetarea modernă și dezvoltarea inteligenței artificiale, a fost obstrucționat de prea multe restricții și cerințe. Titularii de drepturi pot renunța la faptul că lucrările lor sunt date de oricine, cu excepția organizațiilor de cercetare.

"Propunerea Parlamentului că autorii ar trebui să aibă dreptul la o remunerație proporțională a fost îngrădită: contractele de cumpărare totală vor continua să fie norma", mai spune Julia Reda. Un singur lucru bun a fost făcut: "Bibliotecile vor putea publica online lucrări out-of-commerce, iar muzeele nu vor mai putea pretinde drepturi de autor asupra fotografiilor picturilor vechi de secole", a conchis europarlamentarul german.

Vezi și:Directiva Copyright, Art. 11. Cititorii de presă online, TAXAȚI când vor distribui link-uri! Șoc în online

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel