Copiii dependenți de tehnologie, inclusiv de smartphone-uri, sunt mai expuși riscului de boli mintale

Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik

Copiii dependenți de smartphone-uri, iPad-uri și jocuri video sunt mai predispuși să sufere de episoade psihotice mai târziu în viață, potrivit unui studiu.

Oamenii de știință au descoperit că utilizarea smartphone-urilor și a rețelelor de socializare în adolescență este legată de paranoia, iluzii, halucinații și "idei bizare" până când o persoană ajunge la 23 de ani.

Dar cercetătorii au spus că tehnologia în sine ar putea să nu fie de fapt cauza problemei și că dependența unui copil de aceste dispozitive ar putea fi un avertisment că acesta este deja vulnerabil la boli mintale.

În revista JAMA Psychiatry, echipa canadiană din spatele studiului a declarat: "Utilizarea mai mare a mass-media și problemele de sănătate mintală par să aibă factori de risc comuni, cum ar fi problemele de sănătate mintală ale părinților, singurătatea, hărțuirea și problemele relaționale dintre părinți și copii".

Cercetătorii au avertizat, de asemenea, că forțarea tinerilor dependenți să renunțe brusc la timpul petrecut în fața ecranelor poate să nu fie de ajutor și ar putea fi mai dăunătoare.

Studiul a analizat obiceiurile mediatice și experiențele psihotice a 2.120 de canadieni născuți în 1997 și 1998. Acesta a constatat că cei care și-au redus drastic utilizarea computerului au avut totuși experiențe psihotice mai frecvente la vârsta adultă, chiar și după ce au fost luate în considerare alte experiențe personale.

Utilizarea internetului este mai puternic asociată cu depresia decât jocurile video sau vizionarea televizorului

De asemenea, studiul suține că utilizarea internetului este mai puternic asociată cu depresia decât jocurile video sau vizionarea televizorului. În același timp, jocurile pot sprijini reglarea emoțională și dezvoltarea abilităților sociale mai mult decât formele "pasive" de tehnologie, cum ar fi televizorul.

Cercetătorii au sfătuit ca medicii să ia în considerare de ce un tânăr dependent de gadgeturi care suferă de experiențe psihotice a devenit dependent în primul rând, înainte de a da vina pe tehnologie.

Dr. Simona Skripkauskaite, de la Universitatea Oxford, a declarat: "Utilizarea ridicată a tehnologiei digitale în adolescență poate fi un marker timpuriu, mai degrabă decât o cauză, a problemelor de sănătate mintală ulterioare".

Experții "se îndepărtează" de ideea că tehnologia este "cauza principală a tuturor problemelor contemporane": "Circumstanțele personale preexistente stau adesea la baza atât a utilizării ridicate a mijloacelor de comunicare, cât și a dificultăților de sănătate mintală".

La începutul acestui an, studiul Millennium Cohort Study, care a urmărit 18.000 de familii, a constatat că aproape jumătate dintre adolescenții britanici se simt dependenți de social media.

Iar o cercetare recentă realizată de King's College London a concluzionat că una din trei persoane îndeplinește criteriile pentru dependența clinică de smartphone. Dependenții pot pierde controlul asupra timpului pe care îl petrec pe telefon, devin angoasați atunci când nu pot accesa dispozitivele și neglijează alte părți mai semnificative ale vieții lor, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel