Consiliul NATO-Rusia s-ar putea întruni după o pauză de doi ani și jumătate

Consiliul NATO-Rusia s-ar putea întruni în două săptămâni.

Consiliul NATO-Rusia s-ar putea întruni în ianuarie, pentru prima dată după doi ani şi jumătate, au anunţat reprezentanţi ai organizaţiei sâmbătă, însă Moscova nu şi-a dat deocamdată acordul, conform Agerpres. Un oficial al NATO a confirmat că secretarul general a organizaţiei, Jens Stoltenberg, a decis că convoace o reuniune a acestui consiliu pe 12 ianuarie şi că alianţa se află în contact cu Rusia în această problemă.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a confirmat că a primit propunerea, însă a spus că aceasta mai este încă analizată, fiind necesare clarificări cu privire la format şi la agendă. "Însă noi suntem deschişi dialogului", a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, potrivit agenţiei de presă TASS.

Îngrijorări în cadrul comunității internaționale

Comasarea de trupe ale Rusiei lângă frontiera cu Ucraina stârneşte de câteva săptămâni îngrijorare în cadrul comunităţii internaţionale. Rusia a cerut "garanţii de securitate" din partea Occidentului, care să includă garanţia fermă că Ucraina nu va adera la NATO.

Alianţa Atlanticului de Nord a respins cererea Rusiei, însă Jens Stoltenberg a reiterat de mai multe ori că doreşte să discute asupra problemelor în cadrul Consiliului NATO-Rusia. Cele mai recente negocieri în acest format au avut loc în iulie 2019, iar de atunci toate încercările de a stabili o dată pentru reuniune au eşuat. Unul dintre motive este acela că Rusia nu mai vrea să discute despre conflictul din Ucraina în cadrul acestui consiliu, condiţie pe care în special statele estice membre ale NATO nu doresc ca alianţa să o accepte.

Un simplu calcul greșit și Rusia se năpustește asupra Ucrainei

Diplomatul american John E. Herbst, președintele Atlantic Council's Eurasia Center și fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în Ucraina în timpul Revoluțiilor Portocalii, a analizat strategia Federației Ruse și a transmis un avertisment serios pentru Administrația Biden.

În cadrul unui lung editorial semnat în prestigioasa revistă National Interest, citat de DefenseRomania, diplomatul american John Herbst, un fin cunoscător al Federației Ruse, precizează că e convins că Vladimir Putin nu blufează și doar poziția fermă a Administrației Biden a împiedicat „sfâșierea” Ucrainei. Însă Putin nu a renunțat la idee.

În opinia diplomatului, cel mai mic semn de slăbiciune arătat de SUA, coroborat cu un calcul greșit la Moscova, ar duce la invadarea Ucrainei de către trupele Federației Ruse.

Herbst scrie că Ucraina rămâne principalul obiectiv și cea mai mare problemă a politicii externe a Federației Ruse. Ucraina e vitală pentru Moscova iar Vladimir Putin a declarat public în repetate rânduri că Ucraina este „linia roșie” pentru care trupele ruse vor riposta militar dacă va fi încălcată. Citește restul aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel