Un arheolog amator a descoperit o comoară de aur veche de 1.500 de ani.
Obiecte din aur cu o vechime de aproximativ 1.500 de ani, care compun una dintre cele mai mari, mai valoroase şi mai frumoase comori din istoria Danemarcei, a fost descoperită recent în această ţară, a anunţat duminică asociaţia muzeală a oraşului Vejle, citată de DPA.
Un arheolog amator a descoperit cele 22 de obiecte - care datează cel mai probabil din secolul al V-lea şi au o greutate totală de 945 de grame - cu ajutorul unui detector de metale, relatează Agerpres.
Descoperirea a fost realizată lângă Jelling, care a fost cândva o aşezare umană înfloritoare, iar acum este un sit arheologic de mare importanţă din Danemarca. Aurul descoperit constă în principal din medalioane frumos decorate, dar cuprinde şi câteva monede romane, transformate în bijuterii.
Unele piese au motive şi inscripţii runice, care ar putea face referire la conducătorii din acea vreme, însă conţin şi elemente din mitologia nordică. Comoara va fi expusă la Vejle începând din data de 3 februarie 2022.
Arheologul danez Morten Axboe a comparat semnificaţia acestor artefacte cu aşa-numitele Coarne de Aur ale lui Gallehus, două coarne de băut care se numără printre cele mai faimoase obiecte din istoria Danemarcei.
Colegul său Peter Vang Petersen, cercetător la Muzeul Naţional din Copenhaga, a declarat că această comoară este o descoperire de vis, de o excepţională dimensiune, calitate şi măiestrie.
Reprezentanţii Asociaţiei muzeale din Vejle au afirmat că fascinanta călătorie a aurului ne spune multe lucruri despre continentul european, care era strâns conectat prin comerţ şi război în epoca fierului.
În Danemarca, epoca fierului este definită drept perioada cuprinsă între anii 500 î.e.n. şi 775 e.n., care marchează începutul epocii vikingilor.
O veritabilă comoară, compusă din 239 de monede din aur ce datează din epoca regilor francezi Ludovic al XIII-lea şi Ludovic al XIV-lea ("Regele Soare"), a fost descoperită cu ocazia renovării unui conac din departamentul Finistere, a anunţat joia trecută casa de licitaţii Ivoire Agerpres, care va încerca să vândă aceste obiecte la sfârşitul lunii septembrie, informează Agerpres, citând AFP.
Descoperirea monedelor regale datează din anul 2019, însă informaţia a fost făcută publică abia joi. Un cuplu a decis să restaureze conacul pe care îl cumpărase în 2012 în Plozevet, o localitate situată la vest de Quimper, au dezvăluit reprezentanţii casei Ivoire Angers într-un comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu