Comisia Europeană îi atrage atenția șefului ANI, Horia Georgescu

Un reprezentant al Comisiei Europene de la Bruxelles îi atrage atenția președintelui ANI, Horia Georgescu.

Vittoria Alliata di Villafranca, din cadrul Direcției generale, politică urbană și regională a Comisiei Europene, i-a atras atenția lui Horia Georgescu asupra faptului că este "crucială" prezența aleșilor locali în cadrul Consiliilor de Administrație ale unor societăți de interes local, precum cele de apă, gaze, canalizare, din Asociații de dezvoltare inter-municipală (ADI).

ANI a declarat numeroși primari incompatibili în baza acestui pretext, poate cel mai cunoscut caz reprezentându-l edilul Sibiului, Klaus Iohannis. Iar explicațiile aleșilor locali, care au arătat că reprezintă interesele comunităților, nu au contat în fața inspectorilor ANI.

Redăm mai jos fragmente din scrisoarea adresată lui Horia Georgescu de către Vittoria Alliata di Villafranca, potrivit luju.ro:

Aș dori de asemenea să atrag atenția asupra regulilor de incompatibilitate pentru funcționarii locali aleși atunci când fac parte din Asociații de dezvoltare inter-municipală (ADI) și afaceri publice locale. ADI au fost create în numeroase locuri, cu scopul de a gestiona serviciile publice care nu pot fi gestionate la nivel municipal, atât în sectorul apei, sectorul deșeurilor (unde sunt gestionate la nivelul consiliilor regionale) sau pentru proiecte urbane, incluzând transportul urban. Scopul este de a netezi și eficientiza procesul de luare a deciziilor, adunând într-un singur organism factorii de decizie competenți, municipalități și/sau consilii județene, reprezentate de către primari și președinți. Participarea activă a acestor funcționari este crucială pentru a asigura aprobarea și eficacitatea deciziilor luate de către ADI în sectorul lor de competență.

"Nu poate fi neobișnuit ca anumiți funcționari locali aleși, ca membri ai ADI, să fie în același timp membri ai consiliului de operatori publici”.

„În anumite sectoare, ADI pot delega operatorilor publici gestionarea serviciilor publice ce se află în competența lor. Aceste acțiuni publice sunt apoi gestionate de către condițiile interne, fiind în totalitate deținute de către membrii ADI și exercitând sarcinile lor în zona geografică corespunzătoare, fără altă posibilitate de a concura pe alte piețe. Contractele de delegare sunt prin urmare semnate între ADI și operatorii publici, primii acționând în calitate de autorități contractante și acționari. În acest sens, nu poate fi neobișnuit ca anumiți funcționari locali aleși, ca membri ai ADI, să fie în același timp membri ai consiliului de operatori publici.

Funcționarii aleși reprezintă interesele autorităților locale, nu acționează în interes propriu

În ambele cazuri, ca membri ai ADI sau membri ai consiliului de operatori publici, funcționarii aleși reprezintă interesele autorităților locale și nu acționează în interes propriu.

Pe de cealaltă parte, funcționarii pot, în același timp pentru îndeplinirea obligațiilor, să subcontracteze anumite sarcini prin proceduri de licitație. Acestea din urmă trebuie să fie monitorizate în mod adecvat pentru a detecta și preveni orice posibilă situație de conflict de interes.

Aceste acorduri instituționale este probabil să se dezvolte mai mult în viitorul apropiat, cu extinderea măsurilor și a proiectelor promovate peste nivelul municipal. Este prin urmare critic să se asigure că acest proces nu este împiedicat de către prevederi legale care pot guverna reguli de incompatibilitate sau prevenirea conflictului de interes”.

Vezi aici întreaga scrisoare venită dinspre Comisia Europeană către Horia Georgescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel