Comisi Europeană propune: Toate clădirile noi obligate la dotarea cu panouri solare pe acoperiș

Fotografie creată de Kindel Media, de la Pexels
Fotografie creată de Kindel Media, de la Pexels

Obligația pentru toate clădirile noi și cele care consumă mai multă energie să aibă panouri solare. Și, acolo unde este posibil, a pompelor de căldură și a acumulatorilor.

În general, obiectivul este ca până în 2030, jumătate din consumul de energie al Europei să fie acoperit de surse verzi. Acesta este planul pe care Comisia urmează să-l dezvăluie miercuri, 18 mai, redenumit RePowerEu. 

Planul, anunțat deja după izbucnirea războiului din Ucraina, urmărește „reducerea rapidă a dependenței de combustibilii fosili ruși prin accelerarea tranziției la energia verde și unirea forțelor pentru a realiza un sistem energetic mai rezistent și o adevărată Uniune Energetică”.

Pe primul punct, este vorba de înlocuirea gazelor și petrolului importate de la Moscova, cel puțin în mare măsură. În al doilea rând, întrebarea este cum să evităm ca strângerea importurilor de energie din Rusia să ducă în cele din urmă la simpla înlocuire a unui furnizor de fosile cu alți producători de petrol și gaze. Aici intră în joc strategiile pentru energiile regenerabile și hidrogenul.

Panouri solare si pompe de caldură

„Statele membre ar trebui să stabilească programe naționale de sprijin care să asigure desfășurarea rapidă și masivă a energiei solare pe acoperișurile clădirilor pornind de la clădiri eficiente din punct de vedere energetic”, se precizează în document. 

„Statele membre ar trebui, de asemenea, să se mobilizeze pentru a instala energie solară în toate clădirile publice, de la birouri administrative până la școli”, continuă planul, scrie Europa Today.

În plus, Bruxelles indică că „unde este cazul, acest efort trebuie combinat cu renovarea acoperișului și implementarea de stocare a energiei și pompe de căldură”.

Referirea la pompele de căldură este vagă, dar sunt țări precum Olanda, care chiar în acest moment au prezentat un plan de interzicere a vânzării cazanelor pe gaz începând din 2026. O cale pe care ar putea să o urmeze și Bruxelles-ul. 

Preocupări pentru prețul gazului 

În paralel cu aceste discuții, prima urgență este, fără îndoială, cea a prețului gazului. Bruxelles estimează că gospodăriile din UE vor plăti în medie cu 305 de euro mai mult pe an de acum până în 2025.

Pentru a face față, Comisia consideră că statele membre trebuie să acționeze cu „măsuri fiscale sau de reglementare”, cum ar fi impozitarea profiturilor suplimentare ale companiilor energeticei și să folosească resurse astfel obținute pentru „finanțarea măsurilor direcționate și temporare de sprijinire a familiilor și afacerilor vulnerabile”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel